1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Възможно е да се промени схемата за национални доплащания за тютюн

Възможно е да се промени схемата за национални доплащания за тютюн

Министър Греков: Отговор се чака до края на седмицата и от Световната търговска организация

Експертите от земеделската комисия в Брюксел са на път да склонят да бъде променена схемата, по която българските тютюнопроизводители получават национални доплащания. Те обаче трябвало да питат и Световната търговска организация. Това каза пред парламентарната комисия по земеделие министър Димитър Греков. Отговор се чакал до края на седмицата, пише "Сега".

Страната ни е поискала от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош референтния период, по който се раздават субсидии, да бъде променен на 2012-2013 г. В момента парите получават хора, които са садили тютюн в поне една от трите години между 2007 и 2009. Някои от тях обаче са се отказали от тютюна, а на тяхно място са влезли нови производители, които не получават нищо. Министър Греков даде пример с производител, който е произвеждал 77 тона тютюн между 2007 и 2009 г., вече се е отказал, но взима хиляди левове държавна субсидия.

Министърът коментира още, че не е съгласен с искането на тютюнопроизводителите правителството да им изплати 160 милиона лева. В бюджета за 2014 г. са заложени 100 милиона лева за тютюна. Всички национални доплащания за земеделски производители са 262 милиона лева. "Ако дадем 160 милиона на тютюнопроизводителите, колко остават за животновъди, овощари, зеленчукопроизводители", попита Греков.

Над 33 млн. лв. вече са преведени по сметките на животновъдите, съобщиха вчера от Държавен фонд "Земеделие". Това бе третият транш от националните доплащания за животни, след като през октомври и през декември стопаните получиха близо 70% от субсидиите си. Междувременно земеделският министър обяви, че е поискал от финансовия министър Петър Чобанов тази година парите да бъдат дадени по-рано. "Искаме да изпреварим жътвената кампанията, защото тогава фуражът е по-евтин", обясни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.