1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бедствено положение е обявено в община Ружинци

Бедствено положение е обявено в община Ружинци

Няма опасност от преливане на язовирите, които са под контрола на "Напоителни системи"

Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци заради поройните валежи, които причиниха наводнения и щети, съобщи БНР. Бедственото положение важи за всички населени места в общината и е със срок 30 дни.

 В същото време министърът на земеделието и храните Димитър Греков каза днес, 24 април, пред журналисти, че няма опасност от преливане на язовирите, които са под контрола на "Напоителни системи". Той отбеляза, че язовирите се контролират, като някои от тях дори са под минимума.

Прелелите язовири в северозападна България са общинска собственост и собственост на МОСВ. Преди около 2 месеца е получен сигнал от Ружинци за дига, която е била пред скъсване. Отпуснати са средства и дигата е била ремонтирана, каза министърът и добави, че към момента няма сигнали за диги в риск. По думите му валежи са необходими за българското земеделие, защото някои от язовирите са в повечето случаи под критичното ниво.

Приливна вълна в коритото на река Гаговица обаче наводни тази нощ къщи и мазета във видинското село Гюргич. Разрушени са мостове и водопроводни съоръжения. Евакуирани са хора. Проблеми има и в село Плешивец. Тази нощ над село Плешивец, община Ружинци, са паднали близо 80 литра на квадратен метър дъжд.

Огромното количество вода създава бедствена обстановка в селото. Прииждат двете реки, съединяват се на едно, има съборена къща, кошара, отнесени три коли, две ремаркета за коли. Два моста са счупени, както и стълбове. Имаме евакуация на хора. Наводнени са мазета и гаражи, съобщи кметският наместник Ненчо Лозанов.

Екипи на Гражданска защита са помагали тази нощ за справяне с бедствието. Водата в реките вече значително е спаднала, но в селото се притесняват, че днес отново ще вали, а това би създало и нови проблеми.

Дъжд създаде кризисна обстановка и в село Гюргич. Имаше много голяма приливна вълна, тук, в коритото на реката, и в следствие на това се получиха аварии - мостове има отнесени, имаме водопровод скъсан и множество аварии получени, но за щастие няма пострадали хора и животни, каза кметът Иван Петков. От пожарната бяха дошли тук с цел да евакуираме населението, което живее долу, ниско до реката. Изкарахме ги на високата част горе с общинския бус. Други поразии нямаме, както и къщи разрушени нямаме, добави той.

Водата, изпусната от язовира в село Гюргич, е поета от язовира край с. Смирненски, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Арендаторите на водоема били предупредени още в началото на интензивните валежи и са предприели мерки за контрол на водния поток. Ударната вълна е поета от свободния обем на язовир "Смирненски" и няма опасност за населението, жилищните сгради и стопанските постройки в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.