1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Варненският квартал "Аспарухово" е под вода

Варненският квартал "Аспарухово" е под вода

Снимка:

Жертвите от наводнението са между 7 и 10

Жертвите от наводнението в квартал Аспарухово във Варна са между 7 и 10. Част от тях все още не са разпознати. Очаква се под водите и в залетите коли да бъдат открити още жертви.

Подготвя се евакуация на живеещите в най-рисковите части от квартал Аспарухово. Това каза пред „Хоризонт“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който около полунощ пристигна в бедстващия район.

Кметът на Варна Иван Портних обвини правителството и държавата, че подвеждат с информацията, че на мястото на трагедията в квартал Аспарухово има достатъчно техника и екипи, които да помагат на хората при отстраняването на щетите от наводнението.

Според министъра на транспорта Данаил Папазов екипи и техника активно работят по отводняване на пострадалите къщи и по отстраняване на щетите в квартал Аспарухово.

Заради наводненията е обявено бедствено положение и в част от селищата в община Велико Търново. Най-критично е състоянието в градовете Килифарево и Дебелец, където нивото на река Белица остава високо и продължава да излиза от коритото си. Кризисна е ситуацията и за населените места в района нa Прохода на Републиката. Няма пострадали хора. Десетки души са евакуирани от къщите си в Килифарево. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина, но се очаква водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново. Във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната  служба, военни отряди и доброволчески формирования.

От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили. В двата града е спряно електрозахранването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.