1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделци планират протест

Земеделци планират протест

Неяснота по мярката Млад фермер

Земеделски стопани се канят да протестират пред Министерството на земеделието в сряда заради неяснотата, в която тъне вече 17 месеца финансирането по мярката "Млад фермер", която финансира проекти с пари от ЕС. Това съобщават представители на този бизнес в писмо до медиите, пише dnevnik.bg. Те са подписали и петиция на вниманието на земеделския министър.

През март миналата година с постановление на правителството беше разрешено така нареченото наддоговаряне по мярката за около 48 млн. лв., което е бюджетът за около 1000 проекта.

Така след разрешеното наддоговаряне кандидатствалите фермери са били над 2500, а финансиране са получили само 400 проекта.

Заради обещанията на земеделското министерство при кабинета "Орешарски" фермерите са останали с убеждението, че ще има втори прием на проекти по мярката. Към момента обаче няма яснота дали това ще се случи. Фермерите припомнят, че бившият вече заместник-министър на земеделието Явор Гечев обяви, че е намерил 27 млн. лв. за финансирането на такива проекти.

"След смяната на политическия кабинет обаче, темата млад фермер просто потъна. В момента хиляди млади хора чакаме и се надяваме мярката да отвори. Голяма част от нас сме с регистрации от миналата година и тази година е последният ни шанс да участваме по мярката", посочват земеделците.

Те подчертават, че други тази година са си направили регистрации и за тях сроковете също текат като в същото време не могат при липсата на информация да си направят ясен бизнес план.

"Лутаме се на тъмно и продължаваме да влагаме средства в семена, засаждане на големи площи със зеленчуци, изграждане на опорни конструкции, инвестиции в животновъдство, биосертификати и прочие. С настоящата протестна декларация НАСТОЯВАМЕ като граждани на Република България, фермери, данъкоплатци и предприемачи развиващи икономиката и допринасящи за брутния вътрешен продукт и икономическия растеж на страната във възможно най-кратък срок да съобщите публично, какви са намеренията на МЗХ и ДФ "Земеделие" за отваряне на мярката и ако няма да я отворите да се обосновете защо и какви са плановете Ви за стартиране на прием на проекти по тази мярка!", се посочва в петицията.

Фермерите допълват, че ако до 1 септември не започне повторен прием на проекти половината от около 3000 фермери, ще загубят право да кандидатстват по нея, а до края на годината това ще се случи с всички тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.