1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Нови съкращения в Добруджанския земеделски институт

Нови съкращения в Добруджанския земеделски институт

Снимка:

Свит бюджет ще остави без работа до 15% от служителите

До 15% от работещите в Добруджанския земеделски институт могат да бъдат съкратени. Причината е свиване на бюджета на Селскостопанска академия с около 3 милиона лева, съобщи директорът на института край гр. Ген Тошево проф. Иван Киряков. 

Освен орязаните средства за фонд „Работна заплата“, не се предвиждат пари за наука и ново оборудване. Така един от най-успешните институти на територията на страната ни е на ръба на оцеляването. За последните три години щатът на научния център е съкращаван три пъти. Сега съкращения отново предстоят – между 10 и 15%, уточни директорът проф.Иван Киряков. По думите му Добруджанският институт е основният работодател в община гр. Ген. Тошево. По отношение на численост научният център отдавна е на критичния минимум. 282-ма са служителите в Добруджанския земеделски институт, които са ангажирани както с научна дейност, така и с пряка производствена работа. На територията на института има и две племенни стада от овце и говеда.

„Като се има предвид, че освен чисто научна дейност имаме и производство и разпространение на създадените в института сортове и хибриди, имаме нужда от доста работна ръка. Но за съжаление така стоят нещата с бюджета, от нас се иска спазване на бюджетната дисциплина“, допълни още проф. Киряков. 

Добруджанският земеделски институт обработва 22 000 дка земя, върху които извежда селекционни опити и семепроизводство. С намаления щат дейностите ще се затруднят още повече. „За съжаление когато се спуска определен бюджет и той е свит, не се коригират дейностите“, подчерта още проф. Киряков. 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.