1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български фермери на протест в Брюксел

Български фермери на протест в Брюксел

Демонстрацията ще се състои на 07 септември

50 животновъди от близо 20 браншови организации прекосиха с автобус Европа, за да се присъединят към еврпейския фермерски протест, насрочен за понеделник, 07 септември. Той е организиран от КОПА-КОДЖЕКА. Българските организации, както и другите участници в протеста, са внесли свои декларации с конкретни искания до ЕК за отпускане на извънредна помощ в размер на не по-малко от 700 евро на крава и бивол и 100 евро на овца и коза. Друго искане е защитна цена от 35 цента за суровото краве и козе мляко и 70 цента -  за овчето и биволското.

Фермерите настояват да получат директните плащания преди 01.11.2015 г. "Най-важното е изравняване на субсидиите в цяла Европа и спешна директна подкрепа, за да оцелее българското животновъдство", заяви за АГРО ТВ Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите.

"Необходимо е да подкрепим земеделския министър Десислава Танева и да развеем българския флаг в Брюксел", допълни Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.

Утре, 07 септември, от 10.00 часа КОПА-КОДЖЕКА ще даде пресконференция. Градусът на протестното настроение ще расте след като фермерски групи от страните-членки се съберат на гара Брюксел-север.

Същинският протест започва в 12.15 часа брюкселско време, пред сградата, където ще се проведе извънредното заседание на Съвета на европейските земеделски министри, които трябва да предложат мерки за сектор мляко. За 13 часа е предвидена среща на вицепрезидента на КОПА-КОДЖЕКА Кристиан Пес с европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган и люксембургското председателство на ЕС.

Ваня Манолова, кореспондент на АГРО ТВ в Брюксел

 АГРО ТВ ще следи развоя на протеста, очаквайте подробности...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.