1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Представят иновативна енергоспестяваща инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници

Представят иновативна енергоспестяваща инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници

Инсталацията използва топлината на млякото, слънчева енергия и екологични пелети

Фермата на Иван и Росица Данчеви в с. Добродан, Троянския Балкан отваря вратите си на 4 ноември, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници.

Биофермата Данчеви е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията използва топлината на млякото, което се отделя при изстиването му, слънчева енергия и екологични пелети. Иновативната технология вече доказа предимствата си – фермите разполагат с повече топла вода, което дава възможност да се повиши хигиената в производството и на работещите, а същевременно сметките им за електричество са намалели значително.

По време на Открития ден във фермата в с. Добродан гости на фермата, фермери, журналисти ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разтоварят с авторите й, с фермерското семейство, с българските специалисти от Тракийския Университет и Биоселена, както и с норвежки експерти от НоргесВел, които са специално по този повод в България. Предвидена е специална обиколка във фермата. Това е първата сертифицирана био ферма за краве мляко в България, а няколко години поред Иван Данчев беше награждаван за най-добър био фермер на страната.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от „Биоселена“, Тракийския университет и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив. Успешното внедряване на енергоспестяващата инсталация бе един от двата български проекта, специално представени в Годишния доклад за грантовете по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014-2015.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.