1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проф. Христина Янчева е новият ректор на Аграрния университет в Пловдив

Проф. Христина Янчева е новият ректор на Аграрния университет в Пловдив

Снимка:

Има голям интерес към магистърските програми в областта на лозарството, растениевъдството и растителната защита

Преди броени дни Общото събрание на Аграрния университет в Пловдив избра с убедително мнозинство новия ректор в лицето на проф. Христина Янчева. Пред нашата камера тя посочи, че основен приоритет в концепцията й за управление е да утвърди Висшето учебно заведение като модерен Национален център за аграрно образование и наука. Селското стопанство е важен отрасъл, който ще заема все по-сериозно място в икономиката на страната през новия програмен период, заяви още проф. Христина Янчева. В този контекст е изключително важно образовани и добре подготвени млади хора постепенно да поемат в ръцете си кормилото на агробизнеса.

Университетът днес осигурява академичен продукт в тристепенно висше образование - "бакалавър", "магистър", "доктор". Утвърдени са 5 факултета с общо 17 специалности в бакалавърската степен, 34 в магистърската и 26 - в докторската.

Има голям интерес към магистърските програми в областта на лозарството, на растениевъдството и на растителната защита, допълни проф. Янчева. По думите й, към Аграрния университет е изграден най-модерният център за обучение растителна защита, към който проявяват интерес и специалисти. В магистърските програми, които предлага учебното заведение, се записват все повече хора, завършили бакалавърска степен в други професионални сфери, различни от тези в  селското стопанство.

Студентите, които се обучават тук, разполагат със своя експериментална база от 1645 декара, имат и своя селскостопанска техника и сгради. Те работят в тясна връзка с агробизнеса. Проф. Янчева си е поставила за цел да заздрави още повече контакта между науката и практиката.

Автор: Маргарита Кожухарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.