1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Още две нови огнища на нодуларен дерматит са открити в региона на Благоевград

Още две нови огнища на нодуларен дерматит са открити в региона на Благоевград

Утре се очаква да пристигнат първите ваксини

Още две нови огнища на нодуларен дерматит са открити в региона на Благоевград. След взети кръвни проби от стопанства в община Хаджидимово,  болестта е регистрирана при още 5 млекодайни животни. По-малко от 72 часа, след като беше открит нодуларен дерматит при 10 крави и 1 бик в Гоце Делчев, заразата премина и към съседната община Хаджидимово. селата Блатска и Лъки са сред засегнатите.

Тежката картина може да се задълбочи през следващите дни, предупреждават ветеринарите, ако стопаните не вземат строги мерки - дезинфекция на оборите и пропускателен режим във фермите. Това заяви за АГРО ТВ д-р Стоян Мавродиев, директор на ОДБХ - Благоевград.

С цел ограничаване на болестта месопреработвателните и месодобивни предприятия също трябва да бъдат бдителни.  Месото, което се придобива от едрите преживни животни е забранено да напуска областта, преди да е преминало термична обработка.  Утре се очаква да пристигнат първите ваксини, а прилагането им ще започне още от четвъртък. Специалистите напомнят, при първи признаци на опасната болест стопаните да информират и да не пристъпват към клане на добитъка.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.