1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 9 процента ръст в оборота отчита консервната промишленост у нас

Над 9 процента ръст в оборота отчита консервната промишленост у нас

За 2015-та страната ни е в топ 3 на износителите на консервирани череши

Консервната промишленост у нас отчита увеличение на оборота от продажби през миналата година. Ръстът е над 9 процента. Основен двигател на тенденцията е силният външен пазар на българските консерви, при някои зеленчуци повишението в продажбите достига 14 процента.

За 2015-та страната ни е в топ 3 на износителите на консервирани череши. Увеличение има и при производството на консервирани зеленчуци и плодове, доматено пюре, паста, майонеза, комбинирани подправки. Изключение правят картофите. Намаление има при замразените зеленчуци и смеси от тях, при кетчупите и готовата горчица, показва анализ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

В годините назад суровината за производство на консервите е най-вече вносна, основно от Гърция, Турция и Македония. През 2015-та и най-вече през тази година местната суровина се утвърждава ярко и влиза в българсаките преработвателни предприятия. Осезаем ръст има при износа на замразени плодове, зеленчукови консерви и компоти. Все повече предприятия у нас стъпват на далечни и екзотични пазари.

Европейският съюз заема над 60-процентен дял от българския износ, след него са бившите съветски републики. Браншовиците допълват, че през тази година производителите добре са преценили възможностите си, климатът е позволил високи добиви и родната суровина се преработва активно.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.