1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Рибари протестираха в Балчик

Рибари протестираха в Балчик

С искане за оставка на изпълнителния директор на ИАРА започна протестната среща

Собственици на риболовни кораби ще излязат на протестен митинг в понеделник, 19 декември, пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. До това решение стигнаха днес протестиращите рибари, които се събраха на пристанището в Балчик, за да изложат своите искания и причини за недоволството.

С искане за оставка на изпълнителния директор на ИАРА започна протестната среща на собствениците на риболовни кораби на пристанище Балчик. 

Пристанище Бяла и уловът на калкан се очертават като ябълката на раздора. Корабите, имащи право да хващат калкан, са задължени да го разтоварват и да бъдат проверявани в конкретни пристанища. Най-близо до Балчик е пристанище Бяла. Рибарите припомниха, че там се е стигало до физическа саморазправа. 

Новият изпълнителен директор на ИАРА, срещу който протестират рибарите, е Валентин Вълков. Преди да заеме длъжността, той е ръководил „Рибни ресурси“ в Балчик.

Докато рибарите протестираха и търсиха начини да изразят недоволството си, на пристанището в Балчик пристигна и изпълнителният директор на ИАРА Валентин Вълков. Ето какво заяви той по повод исканата от собствениците на риболовни кораби оставка:

В понеделник на протестен митинг пред ИАРА в Бургас ще се съберат собственици на риболовни кораби, за да демонстрират мащаба на проблемите в бранша.

Корабите над 12 метра, занимаващи се с промишлен риболов са над 100 , а малките лодки  - 1800. Сдружение „Черноморски изгрев“ в Балчик обхваща 49 риболовни кораба, които работят целогодишно. Проблемите между рибарите и ИАРА засягат поминъка на 3-4000 души в региона.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.