1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кръговата икономика: лекции за земеделието и храните

Кръговата икономика: лекции за земеделието и храните

Събитието е част от серия лекция в България и Румъния

Публични лекции ОТВОРИ ОЧИ ЗА КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА на 24 ноември (петък) от 9:00 часа в Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет ще представят успешни модели на кръгова икономика сферата на земеделието и хранителната индустрия.

Лектори са д-р Клаудия-Силвиана Муресан от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия.

Основните теми са преходът на земеделието в ЕС към кръгова икономика, основи и теория на кръговата икономика, действащи бизнес модели и конкретни примери. Събитието е част от серия лекция в България и Румъния,  като първите дискусии започнаха на 21 ноември в Клуж-Напока.

Лекциите в София са организирани от Посолството на Нидерландия в България със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Достъпът е свободен.
Не е необходима предварителна регистрация.

За разлика от линейното развитие, кръговата икономика се стреми към ниско въздействие върху околната среда чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, като превръща стоките след тяхната употреба в ресурси за други чрез повторна употреба, вторично производство и рециклиране.

Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 Еврокомисията одобри амбициозен пакет от мерки, за да стимулира прехода на Европа към кръгова икономика, което ще повиши конкурентоспособността в световен мащаб, ще стимулира устойчивия икономически растеж и ще създаде нови работни места.

Холандия обяви амбицията си към 2050 година да е в кръговата икономика, като храните и потребителските стоки се предвижда да направят първи прехода от линейна към кръгова икономика. Хартия от хранителни остатъци, отглеждане на гъби върху утайка от кафе, биоразградими капсули за кафе, специфична  трева в неплодородни райони за био-пластмаса, напълно разградими подови покрития от биомаса… Това са само част от действащи примери в Холандия. Очаква се още множество примери, включително и от България да бъдат представени по време на дискусиите на ОТВОРИ ОЧИ ЗА КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.