1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тализма – сигурното решение срещу складови вредители от Ариста Лайфсайънс

Тализма – сигурното решение срещу складови вредители от Ариста Лайфсайънс

Ефикасен срещу широк кръг складови вредители при зърното

Ариста ЛайфСайънс е компания, която демонстрира, че знае как да допълва и създава за своите клиенти широка гама от продукти, отговарящи на икономическите очаквания, които имат към тях ползвателите. Продуктите на компанията гарантират по-висока възвръщаемост на инвестициите и сигурност в решенията, които вземат ползвателите. „Уважаеми земеделски производители, с приложение на Тализма вашите складове за съхранение на зърно ще бъдат чисти от неприятели, а третираното зърно при съхранение чисто от неприятели с продължителност до 18 месеца. Нашата мисия е да предлагаме качествени и сигурни решения, да гарантираме успех и култивираме просперитет чрез съвременно земеделие!“

В стремежа си да предоставя ефективни решения на продукти за надеждно и печелившо земеделие, които да задоволяват изцяло, както нуждите на потребителите, така също да отговарят на икономическите очаквания, които имат към тях, фирма Ариста ЛайфСайънс предлага на ползвателите продукти от серията Тализма - еталон при борбата със складовите неприятели при празни складове и директно третиране на зърно за съхранение.

Тализма ЕК и Тализма УЛ са широкоспектърни инсектициди и биоциди предназначени за третиране на празни складови помещения за съхранение на зърно и за директно третиране на зърното при складиране за съхранение, с отлична предпазна и изтребваща ефикасност срещу основните и вторични складови вредители – гъгрици, брашнояди, зърнояди, молци и акари. Специално разработените, високоефективни формулации притежават бърз (нокдаун) ефект и продължително предпазно дейтствие. Подходящи за третиране на зърно за краткосрочно и дългосрочно съхранение с гарантирана продължителност на последействие от 6 до над 18 месеца.

Тализма ЕК е високоефективен продукт за унищожаване и дългосрочно предпазване от неприятели в празни и пълни складови помещения чрез дезинсекция или директно третиране на зърното. Унищожава веднага наличните неприятели – моментален ефект на пиретроида – и предпазва помещенията и зърното от 6 до 18 месеца след прилагане. Формулацията е специално разработена за складове. Тализма ЕК има бързо действие и продължителен ефект, сходен на фосфороорганичните съединения, но с кратък карантинен срок. Трайно унищожава всички летящи и пълзящи насекомни неприятели и акари посредством контактното и стомашно действие или вдишване на пиретрида, подсилен с дългото последействие на синергиста. Засяга всички подвижни  стадии. Има широк спектър на действие срещу различните вредители: гъгрици, брашнояди, зърнояди, молци и акари по зърното и сушените плодове.

За дезинсекция на празни складове, в резервоара на пръскачката се налива част от необходимото количество вода. Прибавя се 60 мл Тализма ЕК и при непрекъснато разбъркване се долива вода до общ обем от 5 литра. Така полученият разтвор служи за обработката на 100 м2 складова повърхност. Продължителност на действие на продукта  3 месеца.

При директна обработка на зърното - поддържащо (профилактично) защитно действие – от 6 месеца. Разрежда се 1 литър от продукта в 49 литра вода. С разтвора се обработва 100 тона зърно при разход 10 мл Тализма ЕК на тон зърно.

За дълготрайна защита - разреждат се 2 литра от продукта в 48 литра вода. С разтвора се обработва  100  тона  зърно. Така получената доза от 20 мл/тон зърно Тализма ЕК позволява дълготрайна защита на третираната продукция – до 18 месеца.

Тализма УЛ е готов за употреба, високоефективен продукт за растителна защита за унищожаване и дългосрочно предпазване от насекомни неприятели, чрез директно ултрамалообемно третиране на зърното предназначено за краткосрочно и дългосрочно съхранение. Широкоспектърен инсектицид, който притежава отлично предпазно и изчистващо заразата действие по време на зареждане (силози, складове, зърнохранилища). Приложението се осъществява с модерна автоматизирана инсталация, осигуряваща оптимално покрие, за достигане на максимален ефект срещу основните и вторични складови неприятели. Гарантирано действие срещу различни вредители като гъгрици, брашнояди, зърнояди, молци и акари по складираното зърно. Течната формулация на Тализма УЛ е готов за употреба продукт, който се използва без разреждане чрез небулизация (фино омъгляване). Зърното се третира директно, като се използват помпа и дюзи.

За поддържащо (профилактично) защитно действие до 6 месеца – 42 мл/тон зърно.

За дълготрайна защита над 15 месеца – 82 мл/тон зърно.

Преди да се приложи Тализма УЛ се изчислява потока на зърното, настройва се оборудването за третиране и се определя необходимото количеството за приложението. Включва се компресора за въздух.  Дюзите се поставят на подходящите места. За постигане на добър ефект е необходимо хомогенно третиране. Техниката за третиране може да се постави в различни точки, където пада зърното: в началото на елеватора; на върха на елеватора; в края на транспортната лента; в края на редлера; в края на шнека.

Начин на приложение на Тализма УЛ: Небулизацията (фино омъгляване) е иновативен начин за ефикасна защита на съхраняваното зърно. Този метод позволява да се третира предпазно и лекуващо (изтребващо, очистващо). Небулизация означава пръскане като фина мъгла. Тализма УЛ се разпръсква на милиарди микрочастици в атмосферата като фина мъгла. По този начин потока от движещо се зърно, се покрива с изключително фина мъгла, осигурявайки равномерно разпределение на Тализма УЛ. Небулизацията се образува чрез едновременно впръскване на сгъстен въздух и Тализма УЛ в специално конструираната за целта дюза. Разположена на специално определени точки, в зависимост от начина на обработка се образува мъгла, с готовата за употреба формулация, която се диспергира на частици с размери от 2 до 20 микрона в зависимост от налягането на въздуха и зададеното количество продукт.

Високата ефикасност на продуктите Тализма ЕК и Тализма УЛ се дължи на комбинацията от две вещества, работещи в синергизъм - циперметрин - активно вещество от групата на пиретроиди с контактно и стомашно действие, и на пиперонил бутоксид – синергист, блокиращ ензима неотрализиращ циперметрин в нервните клетки на насекомите, осигуряващ засиленото дейстивие и дълго последйствие, като същевременно предпазва от възникване на устойчивост.

Основните предимства, които налагат продуктите Тализма като еталон в борбата срещу складовите вредители са:

  • Отлична предпазна и изтребваща (изчистваща) заразата ефикасност
  • Ефикасни срещу широк кръг складови вредители при зърното – Твърдокрили (Coleoptera), Пеперуди (Lepidoptera), Акари (Acarina)
  • Необходима и достатъчна е една обработка на партида
  • Ниска доза на употреба
  • Дълготрайна защита (от 6 до 18 месеца)
  • Кратък карантинен период – 1 ден
  • Не налагат наемането на специализирани екипи за внасяне. Всичко се извършва механизирано от един оператор
  • Не влияят върху хлебопекарните и пивоварните свойства на обработената продукция
  • Бързо действие без остатъчни количества
  • Алтернатива на органофосфорни продукти и фумиганти 
  • Доказана ефикасност върху разнородни (гладки и порести) повърхности 
  • Лесна дезинсекция в празни складове с пръскачки, студен и топъл аерозол
  • Директна обработка на зърното при складиране в силози и плоски складове
  • Сигурна и дълготрайна защита на зърното още с постъпването му за съхранение
  • Висока ефикасност благодарение на синергизма между циперметрин и пиперонил бутоксид (ПБО)
  • Изключително дълъг период на предпазно действие от 6 до 18 месеца
  • Без резистентност благодарение на ПБО
  • Подходящи за празни складове и за третиране на зърно предназначено за краткосрочно или дългосрочно съхранение в складове
От 2017 година, Ариста ЛайфСайънс предлага на всеки заинтересован земеделски производител гъвкава програма, която включва безвъзмездно осигуряване на автоматизирано оборудване и монтаж за приложение – директно третиране на зърното при съхранение с Тализма УЛ, срещу ангажимент от страна на ползвателя да изразходва определено количество от продукта за опредеделен срок от време, като след изпълнение на договорените взаимоотношения, инсталацията става собственост на ползвателя.

Освен като инсектициди срещу складови вредители двете формулации на Тализма са разрешени и от Министерството на Здравеопазването за употреба и като биоциди за вътреплощно приложение и третиране на открито срещу пълзящи и летящи насекоми (комари,мухи, бълхи, кърлежи, дървеници т.н. и т.н.)

Още с първото си участие на Международния панаир Пловдив - АГРА  през 2017г,  Ариста ЛайфСайънс получи Златен медал и Диплом, като победител в конкурса за иновации в раздел „Торове и препарати за селското стопанство“ с експонат: „Тализма – универсален инсектицид и биоцид.

„Иновации. Гъвкавост. Резултати.“
Повече информация за продуктите, предлагани от Ариста ЛайфСайънс ще намерите на www.arystalifescience.bg/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.