1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отново замърсени яйца от Холандия

Отново замърсени яйца от Холандия

В момента холандските власти проверяват отново затворените преди година птицеферми

Следи от фипронил, надвишаващи максимално допустимите стойности, бяха открити от властите в германската провинция Долна Саксония в партида холандски яйца.

Яйцата са от холандска биоферма, а фипронилът в тях е бил между 0,007 и 0,019 милиграма на килограм. Според европейските правила максималната допустима стойност е 0,005 милиграма на килограм.

В резултат на взетите проби яйцата са определени като негодни за продажба и консумация и ще бъдат изтеглени от пазара. Германските власти са информирали колегите си в Холандия, с които съвместно ще контролират изтеглянето на пратката от магазините и унищожаването й.

Миналото лято гръмна скандал с инсектицида фипронил, който е забранен за употреба в помещения, в които се отглеждат селскостопански животни. Тогава бяха изтеглени милиони яйца от пазара на различни европейски държави.

В момента холандските власти проверяват отново затворените преди година птицеферми. Местните медии съобщават, че яйцата от някои от тях все още съдържат следи от фипронил, макар и под стойностите, опасни за здравето. Проверките в Холандия продължават, като все още не е ясно какви ще са последствията за посочените стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.