1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Швейцарските картофопроизводители търпят загуби за милиони

Швейцарските картофопроизводители търпят загуби за милиони

Лош външен вид прави стоката непродаваема

Всяка година швейцарските производители на картофи губят около 22 милиона евро заради стока, която е с по-лош външен вид и не може да се продаде. За да не ги изхвърлят на боклука, те дават по 100 хиляди тона картофи на своите крави. Количеството е равно на една трета от общото производство в страната.

По данни на производителите, разходите възлизат на 9 хиляди евро на хектар за посевен материал, торове и препарати за растителна защита. За използваните като храна за кравите картофи стопаните губят ежегодно близо 22 милиона евро. Според експертите половината от тези картофи са напълно годни за консумация от потребителите, но не стигат до търговската мрежа, тъй като са леко наранени, имат зелени петна и други нарушения на външния вид.

От своя страна търговците прехвърлят отговорността върху крайните потребители. Представители на големите вериги твърдят, че когато картофите се предлагат в насипно състояние, клиентите подбират много внимателно.

Проучвания показват, че проблемът не засяга само картофите. Близо една трета от произведените в Швейцария хранителни продукти се изхвърлят на боклука, всяка година това са 2,3 милиона тона. 43 процента от тях се губят още при производството и преработката, 12 на сто при търговията на едро, в заведенията и в магазините на дребно, а 45 процента се изхвърлят от домакинствата. Най-често става дума за пресни плодове и зеленчуци, 61 процента, както и хляб – 56 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.