1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биопроизводители протестират пред МЗХГ

Биопроизводители протестират пред МЗХГ

Искат оставката на Румен Порожанов, той не вижда причини да напуска поста

Десетки биопроизводители се събраха на протест пред земеделското министерство. Той е организиран от Българска асоциация  „Биопродукти“. Причините са няколко: отнет е лицензът на сертифициращата компания "Кю сертификейшън", по-рано и на фирмата „Австрия Био Гаранти“.

Това поставя близо 500 биопроизводители в риск – те трябва да сменят сертифицириащата компания до края на месец април, но със задна дата – 31.03.2019 – тогава е срокът, до който е валиден сертификатът на "Кю сертификейшън". Секторът скочи и срещу рестриктивните текстове в Наредба 5, според които, при наличие на замърсяване с непозволени вещества, се отнема сертификатът на производителя, а не само замърсената партида.

От Българска асоциация „Биопродукти“ питат защо продължава да няма средства по мярка 11 „Биологично производство“, защо действията на МЗХГ са непрозрачни и се води „тиха война“ срещу биопроизводството у нас? От сектора искат и оставката на министър Порожанов, който пред журналисти съобщи, че няма намерение да напуска поста си. Ден преди протеста, от МЗХГ публикуваха проекто-промени в Наредба 5, с очакване за мнения и предложения от страна на бранша до 18 април. От ведомството изразяват позицията, че всички действия на МЗХГ са в съответствие с европейските изисквания за биологичното производство и в интерес на българския потребител. Действията на аграрното министерство не отмениха протеста, който започна от МЗХГ и продължи до сградата на Министерския съвет.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.