1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Осем обвиняеми за злоупотреби с европейско финансиране

Осем обвиняеми за злоупотреби с европейско финансиране

Касае се за различни програми от ПРСР

Към днешния ден като обвиняеми са привлечени 8 лица. „Обвиненията са за престъпно сдружение за всички от тях и в различни конфигурации има различни обвинения за злоупотреби с фондове на ЕС", съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев, пише bnt.bg.

„Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност" е злоупотреби с фондове на ЕС", заяви Гешев.

Става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята.

"Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Касае се и за различни програми от „Млад фермер"", обясни той.

Иван Гешев уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител с тези европейски средства е ДФ „Земеделие".

"По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие" за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма - конверсия на лоза, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие", не са платени 2 млн. лв.", обясни зам. главният прокурор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.