неделя, 20 Май 2018, 15:05
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
02 Юни 2011 09:04 | Актуално

Пазарът на земеделска земя у нас се активизира

Рентата става ключов фактор при определяне на цената

Пазарът на земеделска земя у нас се активизира
Оцени статията
|

Пазарът на земеделска земя се активизира през първите три месеца на годината според данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, пише economynews.bg. Най-малко между 100-150 обявления за търгове на земеделска земя и земеделски имот са публикувани в сайта на Асоциацията на съдебните изпълнители. Началните цени са в голям диапазон - от 100 000 лв. за 3.9 дка в Несебър, през 1680 лв. за 6.8 дка в Сливен до само 375 лв. за 800 кв.м. във Вонеща вода.

Земеделското министерство стартира търгове за отдаване под аренда на 800 000 дка плодородни държавни земи. Земите се отдават под аренда за срок от 5-10 години. Търговете се провеждат в момента, като целта е новите арендатори да влязат във владение през есента и да подготвят нивите за сеитба. Според заповедта на земеделския министър на отдаваната земя ще се отглеждат основно зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, като ще се ползват и сериозни субсидии от ЕС.

В края на миналата година от Асоциацията на собствениците на земеделски земи прогнозираха, че през 2011 година цената на земеделските площи ще нарасне с 10-15%.

За 2010 година средната цена на земеделската земя в страната бе 310 лв./дка. В Централен Северен и Северен източен райони /без Добруджа/ - бе 200-320 лв./дка, в Добруджа - 350-450-550 лв./дка., в Ямбол-Бургас /Югоизточния район/ - 200-280 лв./дка, Хасково - 180-250 лв./дка. В Централен южен район цените бяха между Пловдив-Стара Загора - 280-350 лв./дка. В Югозападния район - посока Кюстендил-Петрич пазарът и през 2010 и сега е слаб.

В Северна България през Q1 реалните сделки бележат ръст от 7%, като в сравнение с 2010 година един декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева, а в някои части и с 200 лева. В района на Балчик цената за декар стига и до 850 лв., в Добричкия регион - до 750 лв./дка, но най-реалистични са цените в рамките на 550-650 лв. според местни агенции за имоти. Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи в Южна България пазарът все още не е толкова динамичен въпреки и че там има ръст на сделките от началото на годината с 30-50% спрямо 2010 година.

Рентата става ключов фактор при определяне на цената, особено след 2010 година, която беше силна за реколтата и генерира добри изкупни цени. През 2010 рентата стигаше 50-60 лв. от декар. Тъкмо високите ренти в района на Добруджа вдигнаха цената на земята тази пролет толкова сериозно, е мнението на агенциите за имоти в региона. Сега преди сключване на сделка първият въпрос на купувачите е какви са били рентите за миналата година.

Видовете насаждения също влияят върху цените. Това е особено типично за пловдивския регион. Например за лозя се купуват земи от 5-6 категория и там цените са по-високи в сравнение с тези при зеленчукопроизводството където се изисква 3-4 категория на земята. За овощни градини от сливи, ябълки, круши, праскови се търсят земи с добри иригационни системи, което оскъпява съответно земите.

Кризата ориентира по-предприемчивите българи към земеделската земя, без значение дали земята се купува или се взема под аренда. И в двата случая с относително по-малко инвестиции може да се реализира добра печалба. Арендата е за предпочитане разбира се, тъй като при закупуване на земя са необходими доста по-големи инвестиции.

Земеделието се очертава като следващия генератор на икономиката особено, ако тръгне по-масирано комасиране на земята и навлязат повече чужди компании. Цикличността в земеделското производство също влияе върху пазара, като следващият пик в търсенето на земя се очертава за октомври - ноември, след приключване на земеделския летен сезон и реализиране на продукцията от пролетниците.

Арендаторите, специализираните фондове за земеделска земя /АДСИЦ/ - български и чужди и земеделските производители са основните купувачи на пазара. Но през първите месеци на 2011 година на пазара на земя излязоха и фирми далеч от земеделието, които преориентират средства към земята.

Китайски компании се интересуват от инвестиции в българското земеделие. Те може да вложат в страната над 100 млн. лв. Корпорацията Tianjin State Farms Agribusiness Group Company възнамерява да обработва до 100 000 декара в Северозападна България. Във Видинско възнамеряват да вземат под аренда 12 000 декара. Търсят и земи и в районите на Враца и Монтана, както и 40 000 декара в районите на Елхово и Ямбол. Компанията обясни, че ще отглежда предимно царевица, люцерна и други култури за фураж. Почти цялата продукция ще заминава за Китай.

Като цяло трябва да се има предвид, че сделките със земеделски земи през 2011 година ще бележат плавен ръст, както в количествено така и в ценово измерение.

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker