четвъртък, 24 Май 2018, 01:36
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
10 Апр 2017 17:13 | Актуално

Надеждна растителна защита на рапица

С продуктите на фирма Ариста ще имате чисти и здрави посеви

Надеждна растителна защита на рапица
Оцени статията
|

Рапицата е капризна култура, която изисква спазване на точна технология на отглеждане. Важен момент е изпълнението на всички растителнозащитни мероприятия. Ето и какво съветват специалистите.

Агрономите на Ариста препоръчват борбата с неприятелите в рапица да се проведе с широкоспектърния инсектицид Даскор 440, с активни вещества Циперметрин и Хлорпирифос-метил. Те действат в синергизъм по различен биохимичен начини. Продуктът е с контактно, стомашно, инхалаторно действие и отблъскващ ефект. Даскор контролира широк кръг неприятели в рапица, има регистрации и в редица зърнено-житни култури, лозя и зеленчуци. Даскор има много бърз начален ефект и продължително последействие от 14-21 дни в зависимост температурата на средата. Даскор е ефикасен срещу всички фази от развитието на неприятелите, в широк температурен диапазон. Даскор е продукт, който ще освободи дадена култура от цели комплекси от неприятели само с едно третиране.

Освен от растителна защита, рапицата се нуждае от пълноценни хранителни елементи в точния момент. Чудесен продукт за оптимизиране на добива и качеството на продукцията е Тонивит, съдържащ незаменими аминокиселини, фосфор и калий. Това е течен биостимулатор, който се използва с цел активизиране физиологията на хранене на растенията и постигане на по-развита коренова система.

Друго предложение на Ариста за подхранване на рапица е активаторът на растежа Мултолео, отново течна форма на база незаменими аминокиселини и Бор, специално адаптирана за маслодайни култури. Мултолео подобрява способността на растенията да абсорбират минералите от почвата, повишава осеменяването и съдържанието на мазнини, като това рефлектира в крайния добив. 

За по-добро действие на препаратите за растителна защита и листните торове от Ариста препоръчват да използвате органосиликоновия омокрител и прилепител Силвет. Продуктът pязко нaмaлявa повъpхностното нaпpежение нa paботния paзтвоp и пpониквa в междуклетъчното пpостpaнство нa листaтa. По този нaчин съдействa зa пълното покpитие нa листнaтa мaсa (особено в култури с дебел с восъчен нaлеп, влaсинки и сложна морфология). Силвет пpедпaзвa вложените пpепapaти от измивaне пpи дъжд, само 15 минути след пръскане. Пpи употpебa позволявa дa се нaмaли количеството paботен paзтвоp с 30-40%, което допpинaся зa икономия нa тpуд пpи paботa с ПРЗ и листни тоpове в селското стопaнство.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker