понеделник, 17 Юни 2019, 07:31
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Семената се засяват през първата половина на март

 I. Агротехника

В началото на март и 10-12 дни след първата обработка се прави и втора обработка на площта предназначена за отглеждане на моркови. Тя също се извършва с култиватор с прикачена към него зъбна брана.

Непосредствено преди сеитбата се внасят минералните торове(20 кг/дка –амониева селитра; 30 кг/дка –суперфосфат и 15 кг/дка калиев тор) след което площта се фрезова с ротационна фреза, за да се доведе почвата в градинско състояние.

Почвата трябва да бъде запасена с лесно усвоими хранителни вещества защото морковите са взискателни към хранителния режим.

След фрезoването с лехообразувателна машина се правят лехите, на които ще бъдат засети морковите. Ширината на лехите е 90 см, а разстоянието между тях е 50 см. Разстоянието между редовете е 30 см, като се засяват 3 рeда с моркови.

Семената се засяват през първата половина на март с редосеялка на 3 редова лента на дълбочина 2-3 см. Засяват се 450-500 гр/дка.

II. Сортове и хибриди:

Хибриди предлагани от фирма АГРИМАТКО БЪЛГАРИЯ

 

KOНЧЕРТО F1 - Ранен хибрид, нантски тип.konchero2_278

- Изключителна агрономическа пластичност - може да се отглежда на всеки тип почва.
- Вегетационен период 80-85 дни.
- Силно развита, изправено растяща, интензивно зелена листна маса, нежно закрепена - Механизирано прибиране.
- Красива форма и цвят на кореноплода с дължина 17-18 см.

 

 

ПРИМО F1 – Нантски тип, много ранен хибрид.primo_278

- Подходящ за отглеждане в оранжерии през ноември–януари.
- Сеитба на открито – март–април.
- Вегетационен период 75–80 дни.
- Листна маса – тъмнозелена, изправена, нормално развита.
- Кореноплоди – цилиндрични, с гладка повърхност и красив, наситен оранжев цвят още преди достигане на пълна зрялост.
- Толерантен на алтернария и плесени.
- Подходящ за продажба на връзки.

Пълна информация за продуктите вижте ТУК

 

При нужда в междулентовите разстояния се прокарват бразди за напояване. При възможност за дъждуване, което е по-добро, междулентовите разстояния се намаляват до 20-25 см.

При чисти от плевели почви и при желание да се получи голямо количество връзкова стока морковите се засяват върху заравнени тирове (30 см широки) по 3 реда на разстояние 10-12 см междуредово разстояние. При такова засаждане се засяват около 900-1000 гр/дка семе.

Почвената повърхност трябва да бъде равна. Това дава възможност ботушите на сеялката еднакво да потънат в почвата и да изсяват семената на еднаква дълбочина.

След сеитбата на морковите площта се валира.

Бавното поникване и слабия начален растеж на морковите, ги прави много-чувствителни към плевелите, затова е необходимо да се направи хербициден екран с почвени хербициди в зависимост от прогнозираното заплевеляване, преди или след засяването според начина на приложение на избрания препарат.

За борба срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели с успех се използват Агрифлан, Дуал голд и др., а срещу едногодишните широколистни се използва Афалон, Гезагарт, Рейсър и др., одобрени за целта препарати.

 
Обратно
eXTReMe Tracker