вторник, 18 Юни 2019, 10:45
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Започва резитбата...

Срещу всички гъбни и бактериални болести в периода след опадане на листата и преди набъбване на пъпките е добре да се извърши третиране с някои от следните препарати:

ФУНГУРАН ОН 50 ВП

АКТИВНО ВЕЩЕСТВО: 77% Меден хидроокис, съответствуващ на 50% чиста мед.
Фунгуран ОН 50 ВП е контактен фунгицид с широк спектър на действие срещу гъбни и бактериални болести при различни земеделски култури.

ДОЗИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ: 0,3%

peach_262

КАРАНТИНЕН СРОК: 14 дни

ФУНГУРАН ОН 50 ВП е фунгицид с предпазно действие. При употреба се получава стабилна прилепимост към растенията, което гарантира опазването им от редица икономически важни болести. Това му действие се дължи на игловидната формата на кристалите на медния хидроокис, както и неговите физико-химични свойства. Особено ефикасен е срещу мани при лозя и зеленчуци, бактериози по зеленчуци и технически култуpu. Ефикасността му се влияе от наличието на Cu2+ йон, който определя фунгицидната и бактерицидната активност на продукта.

ДЕЙСТВИЕ НА ФУНГУРАН ОН 50 ВП: Контактен фунгицид,

с превантивно действие спрямо заболяванията. При контакт с напръсканата повърхност, спорите и бактериите поемат мед, която блокира тяхното развитие и деленето на клетките. Медта прекъсва метаболизма на патогените чрез инхибиране на много ензимни реакции, преобладава над останалите метали в клетките и спира произвеждането на стенно-клетъчни протеини.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА: Растенията се третират предпазно през 7-10 дни при благоприятни условия за развитие на заболявания (няколко поредни дни да е валяло дъжд, облачността да е голяма и температурата да е около 15-24 градуса). При използване на техника за пръскане с разход на работен разтвор под 100 л/дка е необходимо дозата да се приложи на декар. Успешно се комбинира с продукти срещу причинители на брашнести мани. В указаната доза продуктът е смесим с листни торове.

КУПРОЦИН СУПЕР СПЕЦИАЛ

АКТИВНО ВЕЩЕСТВО: 40% мед (под формата на меден оксихлорид) и 10% цинеб под формата на намокрим прах

ДОЗИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ: 0,4%

КАРАНТИНЕН СРОК: 14 дни.

КУПРОЦИН СУПЕР СПЕЦИАЛ е контактен фунгицид с отлично действие срещу причинителите на мана и екскориоза по лоза. Ефикасен срещу причинителите на бактерийни болести при домати, пипер и тютюн.

ДЕЙСТВИЕ НА КУПРОЦИН СУПЕР СПЕЦИАЛ: Контактен фунгицид с предпазно действие. Прилепва и се вижда добре по напръсканите части на растенията. След като попадне върху листата, продуктът се поглъща от спорите на фитопатогенните гъби и спира по нататъшното им развитие.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА ЗА ФУНГИЦИДИТЕ ОТ СЕРИЯТА “КУПРОЦИН”:
За получаване на максимален ефект е необходимо добро и равномерно напръскване на листата. Растенията се третират предпазно през 7-10 дни при благоприятни условия за развитието на причинителите на заболяванията (няколко поредни дни да е валяло дъжд, облачността да е голяма и температурата да е около 15-24 градуса). При използване на техника за пръскане с разход на работен разтвор под 100 л/дка е необходимо дозата да се приложи на декар. Успешно се комбинират с продукти срещу причинители на брашнести мани. В указаните доза са смесими с листни торове.

Третирането на културите трябва да се прекрати 14 дни преди прибирането на реколтата.

Повече информация за препаратите: АГРИЯ АД

За борба с плевелите: КАСОРОН Г

КАСОРОН унищожава селективно плевелите, без да засяга съществуващите дървета и храсти. Поради това е много подходящ за производствено приложение в овощни градини, лозя и разсадници.

Доза: 6-8 кг/дка

Повече информация за препарата: Chemtura Netherlands B.V.

НАСА 360 СЛ

АКТИВНО ВЕЩЕСТВО: 360 г/л глифозат под формата на разтворим концентрат.page_5__246

ДОЗИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ: НАСА 360 СЛ е разрешен за употреба срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели при:

Лозя, овощни градини, свободни площи (стърнища)
- Внася се във фаза бутонизация на широколистните и изкласяване на житните плевели в доза 400-1200 мл/дка.

НАСА 360 СЛ е тотален, листен, системен хербицид. Унищожава плевелите изцяло - както надземните части, така и кореновата им система.

ДЕЙСТВИЕ НА НАСА 360 СЛ: Прониква през листата и се придвижва в корените и коренищата за 1 до 3 денонощия. Потиска синтеза на аминокиселините. Едногодишните плевели загиват за 3 – 4 дни, а многогодишните - за 15–20 дни. Причинява увяхване и хлороза, следвани от загиване на надземната маса и подземните части на растенията.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА: За постигане на висок хербициден ефект плевелите трябва да бъдат свежи и в активен растеж. Да се пръска при достатъчна почвена влага, температури между 20 и 30 оС и интензивно слънцегреене. Хербицидът може да се прилага с тракторни пръскачки, различни видове гръбни пръскачки и чрез мазане на концентриран разтвор със специални уредби. Да се работи с ограничители и ниско налягане – 2 атмосфери. Листата на плевелите не трябва да бъдат мокри по време на третиранетo. Разходът на работен разтвор варира от 3 до 20-30 л/дка в зависимост от използваната техника. При частично заплевеляване НАСА 360 СЛ се прилага в концентрация 2% (200 мл/10 л вода). Площите в трайните насаждения (лозя и овощни градини) се третират след като са минали поне 10 дни от резитбата и почистването на издънките.

Повече информация за препарата: АГРИЯ АД

 

 
Обратно
eXTReMe Tracker