вторник, 18 Юни 2019, 09:49
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Изрежете малините

Продължава попълването на празните места в насажденията.

Създават се нови малинови насаждения. Обръща се внимание за опазване зачатъците на издънките, които започват разви­тието си още през есента. Преди засаждането корените се подряз­ват за опресняване на раните, без да се съкращават силно. Пре­махват се болните и счупените корени. За по-добро прихващане преди засаждането корените се потапят в каша от пресен говежди тор, почва и вода. След засаждането се извършва поливка. Издънките се изрязват ниско - 20-25 см от повърхността на почвата. При по-високо изрязване се получава плод още същата година, който силно изтощава недобре вкоренените растения. Голяма част от тях пропадат, а повечето не образуват издънки.

Изрязват се и се изгарят плододалите през миналата година издънки, ако не са били изрязани след беритбата. В двегодишните насаждения всички слаби коренови издънки се изрязват до поч­вената повърхност, като се оставят 2-3 от най-силните за офор­мяне на храстите. В по-старите насаждения се извършва резитба за съкращаване и се прореждат издънките за заместване.

Реже се след разпукване на пъпките, за да се отчетат повредите от измръзване. Най-напред се изрязват всички слаби, болни и по-ниски издънки, а също и тези, които растат извън редовата ивица. При необходимост силнорастящите издънки от извънредовата ивица могат да се използват за посадъчен материал (за По­пълване или за създаване на нови насаждения). След това се про­реждат издънките вътре в реда, като се оставят на разстояние 12-18 см една от друга. Спазва се правилото на линеен метър да има не по-малко от 20-25 издънки.

Броят на издънките зависи и от условията, при които се отглеждат насажденията. В по-слабите насаждения обикновено се оставят по-малко издънки на по-го­леми разстояния. Ширината на ивицата се поддържа между 30 и 50 см. След прореждането издънките се съкращават най-често на 15-20 см откъм върха. При измръзване на върховете, се реже до здраво. Когато растежът е много силен и издънките надминават 2,5-3 м височина, те се режат на 2,20-2,50м. При по-слаби издънки (1,20 до 1,50 m височина) резитбата е по-слаба ­реже се на 10-15 см от върха.

Извършва се подхранване с 10-12 kg/dka амониева селитра или същото количество от друг азотен тор и се окопават насажде­нията. Ако есенното наторяване с оборски тор и фосфорни и ка­лиеви торове не е извършено, то се прави в началото на март най-напред в по-топлите, а по-късно - в по-високите и хладни райони. Внасят се 50-60 kg обикновен суперфосфат или 25-З0 kg двоен суперфосфат, 15-20 kg калиев сулфат и 2-3 t угнил оборски тор на декар. В такъв случай за заораването на торовете е необходима по-дълбока обработка.

При засушаване се полива.

Изрязват се и се изгарят малиновите издънки, нападнати от малинов мо­лец, и др.

За борба с плевелите:

КАСОРОН Г

КАСОРОН унищожава селективно плевелите, без да засяга съществуващите дървета и храсти. Поради това е много подходящ за производствено приложение в овощни градини, лозя и разсадници.

Доза: 6-8 кг/дка

Повече информация за препарата: Chemtura Netherlands B.V.


 

 
Обратно
eXTReMe Tracker