вторник, 18 Юни 2019, 10:53
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Преди да засадите...

Преди да засадите на постоянно място готовия разсад за ранно производство, го напръскайте с купроцин 0,4 % срещу картофена мана.

Желателно е да се извърши подхранване с Текамин Райс в доза 2-3 мл/л вода. Продуктът представлява растителен екстрат и неорганични соли за приложение при всички селскостопански култури. Органичен течен тор, които стимулира развитието на кореновата система и подобрява кълняемостта и устойчивостта на културите. С висока концентрация на L - аминокиселини в усвоима за растенията форма. Подходящ за почвено третиране по време на цялата вегетация. Текамин Райс няма вредни последствия за третираната култура, за околната среда и за хората.

За да се абсорбира, Текамин Райс трябва да бъде доведен до зоната на корените. Приложим при всякакви програми за торене. Внася се чрез всички системи и начини за напояване. Дозата на приложение зависи от почвените условия и използвания метод. Започнете да подхранвате с Текамин Райс от момента на засяване и продължете до засаждане на постоянно място, за да стимулирате развитието на кореновата система. При растения в активна вегетация, прилагайте Текамин Райс за преодоляване на повреди по кореновата система от наводнения, градушки, болести и др.

Повече информация за препарата: АГРИЯ АД

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Разсадопроизводство

Сечене на разсада

За получаване на здрав разсад е необходимо поддържането на оптимална температура (18-20°С) и влага. Високите температури, както засушаването и прегряване на почвената повърхност може да предизвикат т.н. лъжливо сечене, при което в областта на кореновата шийка и малко над нея стъблото изтънява като конец и растението поляга. Поразените участъци са сухи.

При по-гъстия, изнежен разсад, отглеждан при по-висока температура и влажност, стъблото загнива непосредствено над почвената повърхност или малко под нея причинено от различни почвообитаващи гъби от родовете: Phythium, Phytophtora, Rizoctonia и др. - същинското сечене. По литературни данни профилактични третирания на разсада може да се извършват през седем дни във фаза кръстосване при зеленчуковите култури с медни фунгициди. След установяване на първите признаци на тази болест, отделните заразени растения се отстраняват, а разсада да се третира със системни продукти. Семената от домати се обеззаразяват с Каптан 30Д – 150мл./100кг семе + 15 мл. оцветител.

За борба със сеченето поливка на растенията с 0,15% р-р на Ривал 607 СЛ (активно вещество - 607 г/л пропамокарб база под формата на разтворим концентрат). Системен фунгицид с предпазно и лечебно действие и последействие от 3 – 4 седмици. Активното вещество дава отлични резултати срещу причинителите на кореново гниене, мана и сечене по разсадите при пипер, домати, краставици, пъпеши, тютюн, ягоди, цветни култури и др.

Профилактични третирания срещу мана по доматите може да извършите с:

- Купросейт Голд М в концентрация 0,15%
- Купроксил 48 ВП в концентрация 0,25%

Повече информация за препаратите: АГРИЯ АД

Попово прасе

Борбата е задължителна и трябва да се планира предварително, тъй като неприятелят е многояден вид и води подземен начин на живот. Използват се някои от регистрираните готови примамки – Мезурол шнекенкорн – 250 г/дка приложен площно (при разсади) и редово от двете страни на растенията (при останалите култури) или Скипер 4 Г – 1 кг/дка (със заравяне).

При оранжерийното производство на домати и краставици за борба с Оранжерийната белокрилка: АДМИРАЛ 10ЕК в доза 0.05 %

Повече информация за препарата: Chemtura Netherlands B.V

Подхранване на зеленчуковия разсад

КЕЛПАК – Течен тор и биостимулатор

При потапяне на разсада:

• ускорява прихващането на растенията;

• стимулира растежа и развитието на кореновата система, увеличава броя на корените

и растението става по-силно и здраво;

• създава устойчивост на растението към нематоди, болести по кореновата система и

удължава срока на съхранение на продукцията;

• подобрява качествените показатели на продукцията - вкусови качества, външен вид,

срок на съхранение.

Състав  

Моноамониев фосфат – 2,70%, ауксини – 10,7 мг/л, цитокинини – 0,03 мг/л от морски водорасли.

Дози и препоръки за употреба

КУЛТУРА

ДОЗА

МОМЕНТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 

Зеленчуци:

 

При разсаждане

 

 
Директна сеитба

 1:100 разреждане

 

200-300 мл/дка

 

 
2
00-300 мл/дка

Потапяне или намокряне на разсадните тарелки с разтвор преди разсаждане.

 
Пръскане 14 дни след разсаждане и повторение един или два пъти след това, през интервал от14 до 21 дни.

 

Пръскане при стадий 3-5 лист и повторение един или два пъти през интервал от 14-21 дни.

Повече информация за препаратите: АГРИМАТКО БЪЛГАРИЯ ООД

 
Обратно
eXTReMe Tracker