1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Сатовча залежават над 25 000 тона тютюн

В Сатовча залежават над 25 000 тона тютюн

 

Още 4860 тона ще изкупи тютюневият холдинг тази пролет. Това става, въпреки че в складовете на дружеството има над 25 000 тона тютюн. "В това положение, в което се намираме, можем да работим четири-пет години, без да трябва да купуваме тютюн. Лошото е, че това е социална култура, тъй като вирее на места, на които нищо друго не расте. На него не му трябва много почва, не трябва поливане или някакви други по-особени грижи. Това обаче не е причина да не се търси някакво алтернативно решение на проблема. Примерно за миналата година за производство на цигари са били използвани 2101 тона ориенталски тютюн, а тази година ще влезнат общо 4680 тона. И това е, при положение че отчитаме 30-40% спад на продажбите заради повишените акцизи и още 10% загуби търпим от нелегалния внос на цигари", каза председателят на Борда на директорите на "Благоевград-БТ" и член на Управителния съвет на холдинга Асен Шехов.

От години се апелира към хората да се пренасочат към друг вид култури, тъй като след влизането на България в Евросъюза няма да могат да се правят спекулации с този вид култура и той да се използва, за да се извличат политически дивиденти. "Ще стане така, че който иска да продава, ще трябва да произвежда добър конкурентен тютюн, за да може да се пребори с конкуренцията. Тогава вече няма да има изкупуване само защото е произведено и да се правят компромиси. Хората вече усетиха това на гърба си, тъй като от няколко години насам все по-малка става отпусканата квота", допълни Шехов.

Сатовча бе първото място в региона, където идеята бе посрещната сериозно и вече се правят проучвания с какво може да бъде заменен тютюнът. Една от най-екзотичните идеи е на мястото на тютюневите масиви да се появят розови градини.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.