понеделник, 27 Май 2019, 16:50
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Авг 2008 10:03 | Интервюта

Притиснати сме до стената, ще протестираме докрай

Андриян Цаконски - председател на Националната асоциация на млекопроизводителите

Притиснати сме до стената, ще протестираме докрай
Оцени статията
Брой гласове: 2 Рейтинг: 3
|

Какви са последните искания на млекопреработвателите?

- Настояваме за средства за изхранване на животните и за целогодишно субсидиране на качественото мляко по 20 ст. за литър. И двете упорито ни се отказват под предлог, че Европейската комисия ще ни накаже. Но ако вашето дете е гладно и реве, ще питате ли съседа откъде да намерите пари да го нахраните? Вярно е, че ако тези пари ни се дадат, ще има санкция от Брюксел, но тези глоби ще се платят едва след като се направи ревизия на всички държавни помощи за сектора. Това може да стане след две-три години, а може и след пет. Ние умираме сега и исканите 60 млн. лв. не би трябвало да са проблем. От земеделското министерство просто не искат да ни помогнат, въпреки че проблемите са по вина на администрацията и тя трябва да си понесе последствията.

Какво ще стане, ако исканията ви не бъдат приети?

- Ще протестираме докрай. От понеделник се създават щабове из цялата страна и хората са твърдо решени да блокират пътищата. Или исканията ни ще бъдат изпълнени, или да пада правителството.

До миналата година работехме и не сме протестирали, въпреки че имахме минимални печалби. Но вече сме изправени до стената, защото няма как да погасяваме инвестиционните си кредити за модернизиране на фермите, които взехме след 2004 г. Затова се стигна до протестите. Докато европейските животновъди получават субсидии, ние останахме с минимални помощи от държавата.

Ще ви дам и друг пример за чиновническа некомпетентност. Има европейски регламент, според който при кризи и бедствено положение млеко- и зърнопроизводители могат да бъдат компенсирани, като държавата покрива от 80 до 95 на сто от доказаните им загуби. За целта те трябва да представят счетоводни отчети. Аз водя стриктно счетоводство и представих в министерството искане за покриване на загубите ми, които се изчисляваха на 95 хил. лв. Изумлението ми беше огромно - експертите от земеделското министерство не бяха и чували за този еврорегламент. Но и след като го издириха, не можаха да се оправят и да установят по какви процедури мога да внеса молбата си, за да ми бъдат възстановени тези средства.

Фонд "Земеделие" реши да раздаде мартенски субсидии за качествено мляко, като изземе от производителите неправомерно дадените субсидии по схемата de minimis, защото са декларирали повече животни.

- Който е надписвал за броя на животните, дори допълнително трябва да бъде глобен. Само че проблемът с de minimis се получи пак заради чиновнически грешки. Министерството раздаде по 15 хил. лв. с предимство на по-малките стопанства с по 2-3 крави, вместо да ги получат големите с по 100, които реално работят. Така 60 процента от парите отидоха у хората, които нямат бъдеще. През пролетта малките стопани взеха тези пари, но после заклаха животните и на практика закриха стопанствата си. Сега те ще връщат тези пари, защото според евроизискванията броят на животните не трябва да се променя в следващите три години. Основната вина е на чиновниците. И на ветеринарите, които не изградиха цялостния регистър на животните в т.нар. информационна система ЕВРОВЕТ, от който зависеше животновъдството да получи субсидии. Тази идентификационна система трябваше да бъде готова още през миналата година. В Румъния животновъдите са получили 173 млн. евро, и то точно за изхранване на добитъка. Главният виновник за това е шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев, затова настояваме за неговата оставка.

Източник:
 • evropa.dnevnik
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker