1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България подготвя искане до ЕК за признаване на гроздовата ракия като традиционна напитка

България подготвя искане до ЕК за признаване на гроздовата ракия като традиционна напитка

Намалената акцизната ставка ще има положителен икономически и социален ефект

България подготвя мотивирано искане до ЕК за признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка. Това стана ясно от отговор на земеделския министър Мирослав Найденов на питане на депутата от Атака Димитър Атанасов Карбов в рамките на парламентарния контрол. Министърът обясни, че Изпълнителна агенция по лозата и виното е изготвила мотивиран доклад за възможността ракията да бъде защитена като традиционен национален продукт пред Европейската комисия. Предложение бе направено и от Националната лозаро-винарска камара за предприемане на мерки в тази насока с цел справяне с кризата. Направени са проучвания и от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за традиционния характер на гроздовата ракия. Въз основа на всички тези проучвания са изготвени материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите, спецификата на продукта, както и законовите разпоредби през годините. Всички тези материали доказват, че гроздовата ракията е традиционна, автентична и характерна за България напитка.

Намалената акцизната ставка на традиционната българска напитка „гроздова ракия” ще има положителен икономически и социален ефект. Това ще доведе до изкупуването на двукратно по-голямо количество грозде в сравнение с минал период, посочи Мирослав Найденов. Той уточни, че в Министерство на земеделието и храните се създава работна група със задачата да обобщи материалите, подкрепящи позицията за традиционния характер на българската гроздова ракия, след което да изготви мотивирано искане от Република България до Европейската комисия за признаване на гроздовата ракия като традиционна българска напитка, което да доведе до намаление на акцизната ставка с до 50% съгласно Директива 83.

Въпреки, че европейска политика е насочена към хармонизация на данъчните закони в страните членки с цел уеднаквяване на пазарните условия на територията на целия Европейски съюз, в самата философия на Общността е залегнала подкрепа на действията на страните членки, които са насочени към утвърждаване, запазване, развитие и стимулиране на традиционните национални ценности, поради което в директивите на Европейския съюз са предвидени редица изключения от общовалидните за всички държави правила.

В Директивата правото да прилагат намалена акцизна ставка с до 50% по-ниска от стандартната национална ставка за акциза на етилов алкохол, е гарантирано на Френската Република по отношение на рома и на Република Гърция по отношение на традиционното за тази страна узо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.