1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК: Последиците от разлива в Унгария ще са минимални

ЕК: Последиците от разлива в Унгария ще са минимални

Страната може да се възползва от европейска помощ за почистване на нивите и горите в засегнатия участък

Последиците от инцидента с отровния разлив в Унгария през есента засягат ограничена територия и последствията за живеещите по течението на Дунав ще са минимални. Това се казва в писмен отговор на Европейската комисия на запитването на евродепутата от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин "дали алкалните потоци кал, които достигнаха Дунав в резултат от аварията в завода за преработка на алуминиева руда представляват риск за хората, които живеят по долното течение на реката", съобщи БТА.

Според Европейската комисия, благодарение на взетите от унгарските власти мерки като разтваряне на замърсяването с гипс и оцетна киселина, река Дунав не е била сериозно засегната.  

Унгария е предупредила държавите по течението на реката, за да могат да вземат мерки за предпазване на водосборните им басейни, а ЕК е изпратила петима експерти, които да помагат за обеззаразяването на селскостопански земи непосредствено до мястото на инцидента.

Ако желае, Унгария може да се възползва от европейска помощ  за почистване на нивите и горите в засегнатия участък чрез допълнителни мерки по оперативните програми, финансирани от  Европейския фонд за развитие на селските райони", се казва в  отговора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.