1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Арендаторът в Септемврийци, Монтанско погазва договора

Арендаторът в Септемврийци, Монтанско погазва договора

Според него добивът бил фирмена тайна, а рентата - нещо, което трябва да се даде

 

Собственици сме на земеделска земя от с. Септемврийци, Монтанско и сме сключили арендни договори за обработката й с фирма "Делта трейд" срещу 15 процента рента като годишен наем за земята от получения среден добив. Не можем да твърдим, че за всичките площи в землището на селото има сключени нотариално заверени договори с фирмата, но повечето собственици положиха много усилия и разноски, за да бъдат документите им изрядни и да носят юридическа стойност.

Това пишат трима собственици на земя от Септемврийци. През настоящата година реколтата от есенните култури е много добра и хората се зарадваха, че от доста години за първи път ще има и нещо повече за тях. Но това така и не стана. Фирмата арендатор, представлявана от управителя Красимир Димитров Борисов е издължила на хората минимални количества рента, което е петкратно по-малко от полагащото се, реално е някъде около 3 процента.

Останалото е в складовете на арендатора и според нас това са хиляди тонове продукция от нашите ниви, обсебена от стотиците собственици. Естествено е хората да не са доволни и това наложи сформирането на инициативен комитет за изясняване на ситуацията с издължаването на договорираните количества по арендните договори. Дълго време срещата с управителя Красимир Борисов не можа да се осъществи, въпреки че според член 20 от договора това трябва да стане, а в дебатите да участва и местната власт в лицето на кмета на селото. Най-после след дълго и упорито настояване от наша страна - на инициативния комитет, срещата беше проведена.

Като членове на дори и временен орган, останахме учудени от заявлението на управителя, че не знае какъв е средният добив от жътвата и че тя отдавна била приключила. По-нататък той изказа мнение, че отпуснатата рента не е на база среден добив, а защото просто нещо трябвало да се даде. Според нас да се постъпва така при този висок резултат просто е много срамно. По наше скромно мнение средно от декар добивът е около 400 килограма. Защо се крие това? Никой ли не проверява арендаторите и къде е ролята на държавата, питаме ние. В други селища не е така.

В договора е записано, че ще се дава и наем за ползването на машините и съоръженията като дялове на бившите кооператори, но и това не беше направено. Нещо повече - при една по-ранна среща на собственици с нашия управител последният високомерно заявил, че средният добив е фирмена тайна. На нас не ни е известно как трябва да стане, но сме сигурни, че договорът не трябва да бъде изработен едностранно. В края на срещата управителят Борисов заяви явно, че до два дни ще ни съобщи средният добив, а вече се минаха две седмици без да имаме резултат.

С настоящето писмо правим обществено достояние до областни и държавни инстанции ситуацията, която явно не можем да разрешим без чужда добронамерена помощ. Селското стопанство е важен отрасъл от икономиката на страната и затова вярваме, че държавните органи трябва да погледнат отговорно на нашия случай, за да се работи честно и законно в нашата правова държава./mont-press.com
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.