От 2014 година производителите ще трябва да отбелязват задължително съдържанието на мазнини, захар и сол
Производителите ще трябва да отбелязват задължително съдържанието на мазнини, захар и сол върху опаковките на хранителните продукти от 2014 година, според новите правила одобрени вчера, 29 септември, от Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност, предаде ДПА.
На опаковките ще трябва да бъде посочено също така количеството калории и въглехидратите, а на опаковката на прясното месо ще трябва да бъде изписана страната на произход - правило, което преди се отнасяше само за говеждото месо, пише БТА.
Новите правила са приети с цел да се помогне на потребителя да прави балансиран и здравословен избор на храна, посочва Съветът на ЕС. Идеята за системата "светофар", предложена от групи на потребители, която трябваше да оценява храната според съдържанието на мазнини, захар и сол, бе отхвърлена миналата година.
По данни на ЕС върху около 70 процента от опаковките на храни вече е посочено хранителното съдържание.