1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестите на тютюнопроизводителите продължават

Протестите на тютюнопроизводителите продължават

Снимка:

На много места хората са стигнали до безизходица и са принудени да предават тютюна си на безценица

Ситуацията с натиска върху тютюнопроизводителите е на път да излезе от контрол, обявиха от Съюза на производителите на ориенталски тютюни. Няколко села в Сатовчанска и съседни общини в Гоцеделчевския край протестират от сутринта. Хората затвориха основните пътни артерии, палейки бали с тютюн и спирайки децата си от училище, съобщи БНР.

По телефона за БТА кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България заяви, че като антикризисна мярка при създалата се ситуация от съюза предлагат да се направи поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, свързана с продажбата на нарязан тютюн, което сега е инкриминирано деяние.

На много места хората са стигнали до безизходица и са принудени да предават тютюна си на безценица, допълни кметът на Сатовча. При високите за това време на годината температури тютюнът ферментира и мухлясва.

Около 2000 души са излезли на площада тази сутрин в село Вълкосел, включително и деца, които са написали плакати в подкрепа на своите родители. Хората тук, където се произвеждат около 600 тона тютюн, заради липса на средства не пускат децата си на училище и в момента те не учат, съобщи Мименов.

В село Долно Дряново, община Гърмен, също има масов протест. Подобна е картината и в Абланица, Дебрен, Рибново и други села в района. Изкупуването на много места не е започнало, а в Долно Дряново от 150 тона продукция до вчера са били изкупени само три тона и половина, уточни Мименов. Във Вълкосел няма изкупен тютюн от общо произведените около 600 тона. Също толкова тютюн залежава и в село Дебрен, където изкупените количества са символични.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.