1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изградена е мрежа от малки защитени територии за 47 растителни вида

Изградена е мрежа от малки защитени територии за 47 растителни вида

Пилотният проект е съфинансиран от ЕС

Експерти от МОСВ и БАН представиха резултатите, постигнати по проект „Пилотна мрежа от малки защитени територии в България по модела на растителните микрорезервати”, съфинансиран от Европейския съюз чрез финансов механизъм за околна среда Life+. В резултат от изпълнението на проекта е изградена мрежа от малки защитени територии за 47 растителни вида.

Проектът “Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове растения в България по модела на растителните микрорезервати” е разработен благодарение на съвместната дейност на експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН и Министерството на околната среда и водите. Главната цел на проекта е опазването на редки и застрашени от изчезване растения от българската флора, които се намират извън съществуващите до момента  защитени местности.

Специална стратегия, разработена от експертите от БАН и МОСВ, гарантира устойчивостта и развитието на мрежата. В резултат на проекта също така са депозирани семена от избрани видове в националната семенна генбанка в гр. Садово, създадена е и жива колекция от избрани видове. Като част от проекта бяха да се повишат познанията и уменията на партньорите за опазване и устойчиво управление на популациите на целевите видове, както и повишаване информираността на обществото за необходимостта от опазване на редките и застрашени видове растителност.

Основните дейности по проекта са реализирани в периода 01.01.2010 г.–31.03.2014 г. Те обхващат обявяване на находищата на целевите видове за защитени местности, провеждане на ежегоден мониторинг на популациите, разработване на планове за действие за избраните видове, запазване на генетичен материал в семенни банки и в колекции, както и провеждането на информационни и обучителни дейности с природозащитна цел.

Изграждането на мрежа от малки защитени територии в България е адаптация на модела „растителни микрорезервати” (РМР) и е гъвкав подход за опазване на растителни видове. РМР представляват малки по обхват земни площи за дългосрочно наблюдение на растителни видове. Поради малката си площ, те се нуждаят от поддържащи и възстановителни действия, за да бъдат в добро състояние. За тяхното опазване, съгласно българското законодателство, се обявяват защитни територии, с категория „защитена местност”, в които е разрешено извършване на традиционни дейности, съвместими с принципите на природозащитата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.