1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата на борсите поскъпнаха незначително

Яйцата на борсите поскъпнаха незначително

С 0,01 лв./бр се повиши цената на яйцата-размер L, които се продават в малките магазини

Цената на едро на яйца – размер М се увеличава с 0,01 лв./бр. до 0,17 лв./бр. в периода 2-9 юли, спрямо седмица по-рано. Това показва редовният ценови анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 По области, яйцата от размер М се предлагат на едро на цени от 0,12 лв./бр. (Велико Търново) до 0,22 лв./бр. (Варна). Седмични отклонения на цените са регистрирани в единадесет области, като в десет от тях се отчита седмично увеличение на цените в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр., а само в област Варна – намаление, с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 0,25 лв./бр. Стойностите по области се движат в интервала от 0,20 лв./бр. (Шумен) до 0,27 лв./бр. Само в областите Русе, София и Хасково се отчита седмично изменение на цените, в посока повишение, с 0,01 лв./бр.

Средната за страната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ се запазва на нивото от предходния седмичен период (0,27 лв./бр.). Стойностите по области са в границите от 0,22 лв./бр. (Шумен) до 0,31 лв./бр. В седем области се отчита седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр., най-чувствително в Русе и София.

Средната за страната цена на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) остава 0,21 лв./бр. По области, цените на яйцата от този размер в по-малките магазини варират от 0,18 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян) до 0,25 лв./бр. (Ямбол). В осем от областите се отчита седмично изменение на цените, във всички от тях в посока повишение, с 0,01 лв./бр.

При търговията на дребно с яйца – размер L в по-малките търговски обекти се регистрира увеличение на средната стойност за страната с 0,01 лв./бр. спрямо нивото от предходния седмичен период до 0,23 лв./бр.

През изминалата седмица яйцата - размер L се търгуват в ДТО на цени от 0,19 лв./бр. (Благоевград) до 0,26 лв./бр. (София и Стара Загора). Седмични отклонения на цените са регистрирани в осем области в посока увеличение с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца в по-малките търговски обекти и при двата размера - М и L, са по-ниски от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./бр. При размер М най-голяма е разликата в Благоевград, Кюстендил и Русе - 0,08 лв./бр., а при размер L в Русе - 0,11 лв./бр.

През периода на наблюдение маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,08 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно е налице във Велико Търново – 0,15 лв./бр. за големите супермаркети и 0,12 лв./бр. - за по-малките магазини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.