1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад в търговията на зърнени култури

Спад в търговията на зърнени култури

Минимален ръст – единствено при пшеницата и царевицата

Спад – това е думата, която описва търговията на аргокултурите на световните борси, пише АГРО ТВ. Маслодайният сектор затвърди отрицателния тренд от предходния ден, като котировките продължиха да губят от цената си. В Европа спадът беше значителен, докато в Съединените американски щати, се регистрира минимален ръст – единствено при пшеницата и царевицата.

В Париж пшеницата загуби печалбата от предишния ден. Така натрупаните за ноемврийските фючърси 2 евро и 50 цента при търговията паднаха – и цената остана на нивото от понеделник – 160 евро и 25 цента за тон. В Чикаго обаче културата успя да дръпне леко нагоре. Крайната цена от 507,75 цента за бушел бе с цент и половина по-висока от вторник.

Царевицата в Европа също се оказа губеща. Ноемврийските доставки поевтиняха с 3 евро до 140 евро и 75 цента за тон. В Щатите обаче движението на цената беше в обратната посока. Там за бушел царевица, доставен през декември, се плащаха 343,25 цента, което бе ръст от 2 цента и три четвърти за деня.

Втори пореден ден цената на маслодайните култури показва еднородно развитие от двете страни на Океана, а именно - спад. В Париж рапицата загуби още 2 евро и 75 цента. Така културата затвори борсовата търговия за 328 евро за тон.

В Чикаго аналогичната маслодайна култура – соята регистрира понижените от 5,75 цента. С него културата затвори при 9 долара и 35 цента за бушел.

Пазарът очаква новия доклад на Американското земеделско министерство. Дали той ще повлияе на цените, предстои да разберем. В навечерието на доклада анализаторите не очакват големи промени при прогнозираната реколта от пшеница. Те обаче смятат, че ще има корекции при реколтата от царевица, което би следвало да понижи цената й.

Ранната търговия на 9 октомври започна на минус в Чикаго. Парижката борса вероятно ще последва тенденцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.