1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ предприема стъпки за улесняване на достъпа на малките производители до пазара

МЗХ предприема стъпки за улесняване на достъпа на малките производители до пазара

Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие и подкрепа за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места

Министерството на земеделието и храните ще създаде работна група, която да анализира нормативната уредба, свързана с малките земеделски производители. Това стана ясно по време на кръгла маса  на тема: „Достъпът до пазара - необходимо условие за развитие на малкото фермерство в България“, която се проведе в МЗХ. „Необходимо е да разработим работеща регулация и контрол, така че да насърчим повече малки производители да излязат на светло, а потребителите да бъдат сигурни, че консумират здравословна храна“, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на форума. Той посочи, че търсената устойчивост в сектора може да бъде постигната чрез съвместната работа между всички заинтересовани страни.

Заместник-министър Бракалова уточни, че този диалог ще допринесе за ефективна промяна на нормативната уредба, така че тя да работи в полза на всички. „Трябва максимално да скъсим разстоянието между производителите и потребителите в полза на интересите на обществото. Това е начин да осигурим разнообразие, по-голям брой продукти и повече възможности потребителят сам да избира“, подчерта зам.-министър Бракалова.

Участниците в дискусията се разбраха да се инициират промени в Наредба 26, да се осигурят адекватни  за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и да се създадат условия за стимулиране на късите вериги на доставки. Ангажимент на местната власт ще бъде съдействие и подкрепа за организиране на временни, сезонни и постоянни пазари на подходящи места.

В дискусията участваха представители на МЗХ, БАБХ, Националното сдружение на общините, Националната агенция по приходите и браншови организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.