1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Открити са нарушения на нормативните изисквания при изпълнение на поръчки от БАБХ

Открити са нарушения на нормативните изисквания при изпълнение на поръчки от БАБХ

Одитът на Сметната палата е за периода 1 януари 2012 г. - 30 юни 2013 г.

275 843 лв. приходи с неизяснен характер са намерени в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) след извършен одит на Сметната палата за периода 1 януари 2012 г. - 30 юни 2013 г., пише standartnews.com.

Причина за това е, че за продължителен период от време не е издаден вътрешен акт за определяне реда за събиране на приходи от държавни такси.

Издадените документи за съгласуване на размера на таксите не са регистрирани в деловодната система на БАБХ, като по този начин не е минимизиран корупционния риск при осъществяване на дейностите и са създадени предпоставки за извършване на измами.

За продължителен период от време в агенцията не е издаден вътрешен акт за определяне реда за събиране на приходи от държавни такси, в резултат на което са и неясните приходи.

От БАБХ са изпълнявани одобрените от ЕК Програми за контрол и ерадикация на някои заболявания в България за 2011 г. и 2012 г. По програмите, по които не са постигнати планираните резултати, от ЕК са наложени санкции в размер на 175 148,94 евро и са счетени за неприемливи за съфинансиране - 335 993,10 евро, съобщава Нова ТВ.

Повечето договори за доставки по проектите са сключени с единствения участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка, с което е допуснато договорните цени да са значително по-високи от обявената от възложителя прогнозна стойност.

Доставките през 2011 г. и 2012 г. за изпълнение на програмите са с едни и същи фирми, въпреки че са извършени по реда на ЗОП.

При шест от проверените 11 процедури за възлагане на обществените поръчки не са спазени нормативните изисквания и утвърденият вътрешен ред.

Одитът на Сметната палата показва още, че в агенцията е допуснато безвъзмездно ползване на имоти без правно основание и в нарушение на действащите нормативни и вътрешни актове.

В три от общо четири проведени конкурса за назначаване на държавни служители в Централното управление на БАБХ конкурсната процедура е започнала в нарушение на нормативните изисквания, тъй като не е открита за незаета длъжност, са констатирали още от Сметната палата. Служители първоначално са назначавани за определен срок за заместване на държавни служители и впоследствие са преназначавани на свободни длъжности, без да са обявени конкурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.