1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: От три години България е в състояние на дефлация

Мариана Кукушева: От три години България е в състояние на дефлация

Има намаление в потреблението на всички видове храни

Наблюдава се спад в потреблението на всички видове храни, стоки и услуги. Това казва в интервю за "Агенция Фокус" Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес”.

„От три години България е в състояние на дефлация и това състояние не позволява доходите на хората да се покачат. Когато се покачват разходите, а доходите са замразени и немогат да следват разходите, се свива потреблението”, заяви Кукушева. Според нея 20% ДДС върху хляба е прекалено високо и макар да е невъзможно да стане с нулева ставка, тя трябва да стане не повече от 5%. По думите й останалите храни от потребителската кошница трябва да имат ДДС не по-високо от 10%.

„Всички хранителни стоки ще бъдат покачени, както и себестойността на промишлените такива. Българските храни и българските стоки и услуги имат по-висока себестойност от европейските такива”, каза още тя и добави, че европейските субсидии за европейските земеделски производители са в пъти по-големи от тези за българските.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.