1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобриха аграрния бюджет на Германия за 2015 г.

Одобриха аграрния бюджет на Германия за 2015 г.

Най-голям дял е предвиден за земеделска социална политика

5,3 милиарда евро ще бъдат предоставени на германското земеделие през 2015-та година. Това решиха депутатите от Бюджетната комисия на Бундестага в Берлин.

Проектът е приет с гласовете на правителствената коалиция, а Зелените и Левите са били против.
Най-голямото перо в аграрния бюджет е за земеделската социална политика. За нея са предвидени 3,7 милиарда евро, от които 2 милиарда и 100 милиона ще отидат за пенсионното осигуряване на стопаните. Здравните осигуровки пък ще струват на данъкоплатеца над 1 милиард.

Други 600 милиона ще бъдат похарчени за подобряване на аграрната структура и опазването на крайречните и крайморските зони. Сумата набъбва до един милиард след като и провинциите добавят своя дял.
Средствата ще се използват най-вече за подпомагане на слабо развити селски райони, както и за подобряване на производствените и маркетингови условия.

По време на дискусиите в Комисията бяха отхвърлени предложения на опозицията, свързани с повече пари за защита и превенция на наводнения. За финансиране на тези мерки Зелените искаха да се намали субсидията за дизелово гориво. Правителството обаче реши тя да остане в сегашния си размер – общо 430 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.