1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел ще възстанови спрените плащания по "Околна среда"

Брюксел ще възстанови спрените плащания по "Околна среда"

България ще получи по програмата 700 млн. лева до края на годината

До две седмици Европейската комисия ще възстанови спрените плащания по оперативна програма "Околна среда". Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова след заседанието на Министерския съвет в сряда (29 октомври 2014 г.), цитирана от "Капитал".

Цанова обясни, че това е потвърдено в разговор с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан след края на проверката на системите за управление на контрол на програмaта.

Брюксел спря парите по оперативна програма "Околна среда" преди една година, а през юни тази година - и по две от осите на "Регионално развитие". Предишното правителство разплати от бюджета около 170 млн. лева по "Околна среда", а през септември служебният кабинет одобри отпускането на още 750 млн. лева за европроекти и по двете програми. Цанова съобщи, че от тях са изразходвани 450 млн. лв.

Тя обясни, че до края на годината Брюксел ще ни възстанови около 750 млн. лева, защото не се очаква формиране на дефицит над планирания. До края на годината няма да бъдат възстановени плащанията по най-голямата първа ос на "Регионално развитие", тъй като там имало "още малко работа", каза Цанова в началото на месеца.

Все още има риск от загуба на над 1.6 млрд. лева, платени по Програмата за развитие на селските райони заради липсата на сертифициращ орган, който да потвърди плащанията пред Европейската комися, стана ясно още от изказването на Цанова. По думите й, последният опит за избор на консултантска компания, която да направи преглед на плащанията, е блокиран от жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

Вицепремиерът Цанова информира още, че към Министерски съвет ще се създадат два нови съвета, чиято задача е да подобрят работата с еврофондовете. Първият е експертен съвет за координация на всички управляващи органи на европейски програми. Вторият е Съвет за финансови корекции, който ще анализира наложените до момента корекции и ще разпредели справедливо тежестта между възложители, контролни органи и държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.