1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ получи награда по случай Световния ГИС ден

МОСВ получи награда по случай Световния ГИС ден

Заместник-министър Павел Гуджеров прие международната награда за специални постижения в Географските информационни системи

На официална церемония, която се проведе на 19 ноември, МОСВ получи награда за реализацията на проект „Разработване и внедряване на информационна система за защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000”. Наградата бе връчена от Аарт ван Вингерден, генерален директор на Esri, Inc. за Европа. 

„Приемам тази награда за доказателство, че положените от всички нас усилия са в правилната посока, а именно рационалното използване на новите технологии и най-вече възможностите на Географските информационни системи за успешното прилагане на политиките в областта на околната среда.“, каза по време на церемонията заместник-министър Гуджеров.

Проектът се финансира от ОП "Околна среда 2007-2013" и е на стойност 1 324 000 лв. Той е част от поредицата проекти, реализирани в администрацията на МОСВ, залагащи на ГИС-технологиите. В рамките на проекта бе изградена единна информационна система за нуждите на управлението на защитените зони, която обединява пространствени и непространствени данни от различни източници и осигурява лесен достъп до тях през Интернет от страна на институциите, свързани с управлението на защитените зони. В резултат на това се очаква да се улеснят процедурите по координация и контрол между отделните административни звена.

Системата включва и публично приложение, което осигурява достъп на всички заинтересовани страни и граждани до актуална информация за обхвата, местоположението и състоянието на защитените зони. Това гарантира прозрачност при провеждането на административните процедури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.