понеделник, 10 Декември 2018, 13:31
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
05 Дек 2014 14:43 | Новини

ФАО обяви 2015 за Международна година на почвите

Грижата за почвите е грижа за бъдещето

ФАО обяви 2015 за Международна година на почвите
Оцени статията
|

Глобалното партньорство за почвите (GSP) към организацията за прехрана и земеделие (FAO) на ООН обяви 2015 г. за международна година на почвите.

Обществото по почвознание на Америка (SSSA) ще отбележи годината, като ще координира серия от дейности  за разясняване на значението на този ценен природен ресурс пред  обществеността.
 
“Когато GSP обяви необходимостта от повишаване на информираността и насърчаване на устойчивото използване на ограничените почвени ресурси чрез определяне на 2015 за международна година на почвите, ние знаехме, че това е нашата възможност да разговаряме с гражданите", казва Дейвид Линдбо, бивш президент на SSSA и професор по почвознание в Нюйоркския щатски университет. "Почвата, както въздухът, водата и слънчевата светлина е един от природните ресурси, необходими за живота," казва Линдбо. "Като обясняваме това, което почвата прави за човечеството, ние се надяваме да се увеличи грижата на хората за нея, за да я защитят и опазят за бъдещите поколения."

6000-те членове на SSSA ще се срещат през цялата година с гражданското общество, като подготвят серия от 12 месечни съобщения. Ако желаете член на SSSA да се срещне с вашата аудитория (училища, гражданско обшество, земеделци и т.н.), моля, попълнете формата за заявка тук.
В допълнение, членовете на SSSA са подготвили материали за преподавателите, които ще разговарят с аудиторията. Всички материали могат да бъдат намерени в www.soils.org/iys след 1 януари и ще бъдат актуализирани през цялата 2015 г.
 
12-месечните теми, разработени от SSSA са:
Януари - почвите поддържат живота
Февруари - почвите подкрепят градския живот
Март – почвите  в подкрепа на селското стопанство
Април – почвите  пречистват водата
Май – почвите  подкрепят инфраструктурата
Юни – почвите - условие за отдих
Юли - почвите са "живи"
Август – почвите в услуга на здравето
Септември – почвите за опазване на околната среда
Октомври - почви и продукти, които използваме
Ноември - почвени и климатични условия
Декември - почвите, културата и хората

Като част от празника, SSSA подготвя серия от 12 двеминутни образователни видеоклипа. Експертите работят заедно с Джим Туми, който в миналото е работил за ООН. В рамките на януарското издание „Почвите за поддържането на живота“ ще бъде показано видео на живо при Обявяването на международната година на почвите от ООН на 5 декември в Ню Йорк.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker