1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Обучителен семинар за аналитични подходи за осигуряване на безопасността на храните ще се проведе през 2015 година

Обучителен семинар за аналитични подходи за осигуряване на безопасността на храните ще се проведе през 2015 година

Целта на обучението е да даде на участниците теоретични и практически знания

Обучителен семинар на тема “Съвременни аналитични подходи за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“ ще се проведе от 10 до 13 февруари 2015 г. в Университета по хранителни технологии.

Традиционно семинарът се организира съвместно от Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология, УХТ и   Асоциация MoniQA, Виена, Австрия. От тази година в организацията на семинара се включва и Българската агенция по безопасност на храните.

Целта на обучението е да даде на участниците теоретични и практически знания за актуалните аналитични методи бързо установяване и количествено определяне на химични и микробиологични опасности в храни, напитки, фуражи и води.


Програмата на курса обхваща теми, които дават теоретични познания за най-често срещаните видове патогенни микроорганизми в храните и хигиенните индикатори, за съвременните бързи методи за микробиологичен контрол и подходите за тяхното валидиране, както и за изискванията на Българската агенция по безопасност на храните към обектите от хранителната верига. Ще бъдат разгледани и принципите на молекулярно-генетичните методи, конкретно полимеразо-верижната реакция (PCR) при контрол на микроорганизми, а също и методите за контрол на микотоксини и други химични опасности в храни, напитки и фуражи.


Практическите занятия включват запознаване с алтернативни методи за микробиологичен контрол на патогени в храни, напитки и фуражи; провеждане на качествено и количествено определяне на патогени със стандартен PCR и с qPCR метод, анализ и статистическа обработка на получените резултати; качествено и количествено определяне на микотоксини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.