1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ново напрежение назрява в сектор „Плодове и зеленчуци“

Ново напрежение назрява в сектор „Плодове и зеленчуци“

14 лева на декар получават по “de minimis” производителите на картофи

Ново напрежение назрява в сектор „Плодове и зеленчуци“. Този път причина са парите по „de minimis“. Според браншовите организации 5-те млн. лева не са разпределени балансирано.


14 лева на декар получават по “de minimis” производителите на картофи. 16 лева е подпомагането за трайните насаждения, 32 лева на декар отиват при производителите на полски зеленчуци. За оранжерийните производства са разпределени 117 лева на декар. Това съобщи за Агро ТВ Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Средствата по  „de minimis“ за производителите на картофи са пълна подигравка, коментира за телевизията Тодор Джиков, от Националната асоциация на картофопроизводителите. От бранша са изпратили остро писмо до Министерството на земеделието и храните, в което настояват да се даде отговор на какъв точно принцип са разпределени средствата. След като засетите площи с картофи са около 120 хил. декара, а останалите полски зеленчуци – общо около 125 хил. – по каква логика на тях са дадени 1 млн. и 700 хил. лева, а на картофопроизводството – 600 хиляди, питат от асоциацията.
На протест от сектор „Плодове и зеленчуци“ ще излязат след Нова година. Не е човешко да разваляме на хората празниците, като блокираме пътищата, заяви Тодор Джиков. На същата позиция застана и шефът на градинарите у нас Слави Трифонов. „Засега се надяваме дядо Коледа да ни донесе хубаво време, а на политиците да им дойде умът в главата“, пошегуваха се с известна горчивина от двете браншови организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.