1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Соята мина границата от 10 долара за бушел в Чикаго

Соята мина границата от 10 долара за бушел в Чикаго

Търговията на агрокултурите остана в червения сектор

С малка печалба от борсовата сесия на 14 януари, сряда, соята отново надскочи границата от 10 долара за бушел. Останалите култури регистрираха нови загуби.

Пшеницата поевтиня и на двете борси. В Париж цената й падна с 3 евро и половина до 192 за тон, въпреки голямото търсене. От миналогодишната реколта бяха продадени над 1 милион тона, но май това не помогна за скок в цената. Явно складовите количества са огромни и играчите не са склонни да плащат завишените цени от преди няколко дни. Такава бе и картината на новата реколта, която се очаква през лятото. Септемврийските фючърси загубиха 3,75 евро и паднаха под нивото от 190, което вече се смята за доста критично – 189,25. Основна причина за рязкото поевтиняване е съобщението от Киев, в което се казва, че износът от Украйна тази година ще бъде с 2,6 милиона тона по-голям, общо 12 милиона. До момента от реколта 2014-та вече са изнесени почти 8 и половина милиона тона.
В Чикаго също бе отчетена солидна загуба – минус 10,25 цента до 537,75 за бушел, което е 167 евро и 79 цента за тон.

Царевицата, която в повечето случаи следва тренда на пшеницата, продължава да губи. Явно парашутът, отворен в Чикаго, не е успял да забави темпото достатъчно. В сряда културата загуби нови 4,75 цента и се продаваше за 381 цента за бушел, или 127 евро и 39 цента за тон.
В Париж – същата картина. Мартенските доставки загубиха 2 евро и половина до 157 за тон.

Европейската маслодайна култура – рапицата – остава под натиска на евтиния петрол. Февруарските контракти поевтиняха с евро и 75 до 355 евро и 25 цента за тон.

За разлика от Стария континент, Америка търси маслодайни култури. Там соята отбеляза лек ръст – плюс 5,25 цента до 1009,25 цента за бушел, което, обърнато в евро прави 314,90 за тон.

В Украйна през октомври-ноември износът достигна рекордните 388 хил. тона, в сравнение с 245 хил. експортирани през същия период на 2013 г. Търговците коментират, че през първите три месеца на маркетинговата 2014/15 г. (септември-ноември) Турция беше основната дестинация за украинската соя. За южната ни съседка бяха насочени близо 35% от общото количество за износ. Значими обеми от маслодайната култура бяха експортирани също така за Египет, Гърция и Италия. Анализаторите са на мнение, че през текущата маркетингова година Украйна ще експортира рекордните 2 млн. тона соя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.