1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на аграрни стоки от Холандия достигна 80.7 млрд. евро

Износът на аграрни стоки от Холандия достигна 80.7 млрд. евро

Холандската търговия със земеделски продукти е насочена преди всичко към държавите-членки на Европейския съюз

Износът на селскостопански стоки от Холандия достигна 80.7 млрд. евро през миналата година в сравнение с рекордните нива от 79 милиарда през 2013-та. Министърът на земеделието Шарон Диксман обяви това по време на Международната зелена седмица в Берлин. Данните се основават на експертни оценки, като окончателните резултати се очакват през пролетта.

"Миналата година беше много трудна за холандския селскостопански сектор: падащи цени, руски бойкот и огнища на птичи грип – всичко това създаде сериозни проблеми за много ферми в Холандия. Впечатляващо е обаче да се види как холандските фермери и селскостопанските предприемачи управляват успешно своя бизнес и постигат добрите резултати, за които става дума. Цифрите потвърждават факта, че Холандия остава световен лидер в областта на земеделието - на второ място в света след САЩ при износа на селскостопански стоки,“ изтъкна Диксман, цитиран от agropages.com.

Холандската търговия със земеделски продукти е насочена преди всичко към държавите-членки на Европейския съюз - над 77% от холандския износ са предназначени за останалите 27 страни от Съюза. Германия е най-важният търговски партньор на Холандия, получавайки почти 26% от износа на стойност 20.7 милиарда евро. Износът за Германия остава стабилен със съвсем лек спад от 0.3 млрд. евро в сравнение с 2013 г. Основните експортни стоки за Германия са: месо, млечни продукти и яйца, декоративни растения и плодове и зеленчуци.

Експортът на млечни продукти е нараснал с 9% в сравнение с 2013 г., като износът на сирена спада, докато този на масло и други изделия се увеличава. Износът на яйца и яйчни продукти отбелязва спад през 2014 г. С 4% по-малко са изнесените плодове и зеленчуци. Това намаление отчасти се дължи на руското емарго. На първо място в тази продуктова група  с дял от над 50 на сто са доматите, чушките и краставиците. При месото има ръст с 2%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.