1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десислава Танева: 1,4 млрд. лева е общият бюджет по директните плащания за 2015 г.

Десислава Танева: 1,4 млрд. лева е общият бюджет по директните плащания за 2015 г.

Снимка:

Те ще бъдат раздадени по 6 схеми

Директните плащания ще донесат на земеделските производители над 1.4 млрд. лева. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция в МЗХ.

Кампания 2015 за директните плащания ще бъде проведена по нови правила, заяви земеделският министър. Най-важното от тях е свързано със задължителното и валидно наличие на правно основание.

Срокът за сключването на споразумения за правни основания е до 15 февруари, допълни зам.-министър Васил Грудев. За първи път се въвежда таван върху директните плащания, припомни той – 5% за суми над 100 хил. евро и 100% за суми над 300 хил. евро.

Промяна има и в схемата за подпомагане на дребните земеделски стопани – влизането в нея е доброволно и схемата ще се прилага само през 2015-а година. Субсидиите по нея са в размер от 500 до 1250 евро – в зависимост от броя на подадените заявления.

Агроминистърът Десислава Танева постави акцент върху схемите за обвързана подкрепа – бюджетът по тях е увеличен 5 пъти. При наличие на голям брой кандидати обаче, единната ставка ще намалява, уточни Танева.

По-висока ще бъде подкрепата за животните под селекционен контрол – 198 евро на глава животно за млечни и месодайни говеда и 31 евро за овце и кози – майки. Приоритетно ще се предоставят пасища в общините първо на животновъдите. Добавка от 25% към плащането за първите 300 дка ще получават фермери до 40-годишна възраст. Изискването е те да са ново стартиращи в земеделския сектор.

Автор: Анета Божидарова

Подробности от пресконференцията гледайте в емисиите новини на телевизия Агро ТВ.

Презентация за кампанията по директни плащания 2015 вижте в прикачения файл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.