1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остава цената на бялата кристална захар

Без промяна остава цената на бялата кристална захар

Средно за страната, цената на едро остава 1,21 лв./кг.

По данни на ДКСБТ през периода 21 – 28 януари 2015 г. средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,21 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,06 лв./кг до 1,48 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В пет области се регистрира леко седмично повишение на цените, в рамките на 0,8% (Велико Търново) - 1,7% (Благоевград и Ловеч). Поевтиняване на захарта се наблюдава в три области – Враца (с 2,2%), Сливен (с 4%) и Пловдив (с 4,1%). 

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 1,50 лв./кг. В тези обекти захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В две области се регистрира седмично поскъпване на захарта – с 1,4% във Видин и с 5,6% в Бургас, а в други две – поевтиняване, с 1,4% в Силистра и Търговище.     

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,30 лв./кг (София, Стара Загора и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян), като изменение на цените на седмична база се наблюдават в пет области – понижение с 3,5% в Благоевград и Кюстендил и повишение от 1,4% във Варна и Сливен до 4% в Хасково. Тези колебания не дават отражение на средната стойност за страната и тя остава 1,48 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на захарта в по-малките магазини са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. Разлика в тази посока (нетипично при предлагането на захар в страната) се отчита в четиринадесет областни центъра, като най-голяма тя е в София – 0,27 лв./кг. Същевременно, в останалите области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Варна, Сливен и Ямбол) и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,29 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив – 0,50 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,71 лв./кг. Във Варна и Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са съответно с 0,04 и 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна ситуация се наблюдава и при търговията със захар в ДТО във Варна, където отчетената средна цена е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

През м. януари 2015 г. се наблюдават леки, разнопосочния изменения на средните цени по веригата на предлагане на захар в страната.

Към края на м. януари средната цена на едро на захарта за страната се повишава с 1,3% на месечна база, до 1,21 лв./кг. По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в интервала от -2,2% (Враца) до +9,3% (Пловдив), основно във възходяща посока.

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на захарта отбелязва незначително понижение от 0,3% (средно за двата типа наблюдавани обекти). Измененията по области са в границите от -4,9% (Ямбол) до +2,9% (София). 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.