1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия търси нови пазари

Бразилия търси нови пазари

7.2 млрд. долара e достигнал износът на говеждо месо от Бразилия през миналата година

7.2 млрд. долара e достигнал износът на говеждо месо от Бразилия през миналата година. Това е със 7.7% повече спрямо предходната година. обемът на износа е нараснал с 3.3% до 1.56 милиона тона, съобщават от Бразилската асоциация на производителите и износителите на говеждо месо.

През януари обаче се наблюдава спад в продажбите с 23% до 426 млн. долара, или 96 000 тона, което означава намаляване на обемите с 26%. Антонио Камардели, президент на Асоциацията, казва: "Забавянето беше очаквано, поради макроикономическата нестабилност в Русия, а и новите квоти за годината все още не бяха разпределени между износителите".

Хонконг остава дестинация номер едно по отношение на обема и стойността за изнесеното говеждо месо с 30 хил. тона, експортирани през миналия месец. Повече от 20 000 тона са били доставени в Египет. Третата експортна дестинация е Русия с обем на вноса от малко повече от 9 хил. тона, следвана от Европейския съюз, който е внесъл 8 700 тона.

Пазарът на САЩ е особено важен, като приходите от износа нарастват със 170% в стойностно изражение  и със 127% по отношение на обемите. Това поставя страната на пето място сред вносителите на бразилско говеждо месо. В момента Бразилия изнася за САЩ само преработено месо. Бразилия се надява, че китайският пазар ще бъде значително по-гостоприемен през настоящата година, както и че ще приключи търговското ембарго със Саудитска Арабия и Япония.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.