1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Министерството ще изготви нов закон за храните

Министър Танева: Министерството ще изготви нов закон за храните

Целта е да се гарантира сигурност на пазара на храни

Министерството на земеделието и храните ще изготви нов Закон за храните. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусия за защита на българското производство "Вкуси България". Тя допълни, че ще бъде сформиран Консултативен съвет по храните, който ще търси най-добрите решения в предстоящото изготвяне на закона. „В Консултативния съвет ще бъдат поканени да вземат участие представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тъй като цялата нормативна уредба в сектора се съгласува с техните политики“, уточни министър Танева. 

„Имаме концепция и диалог с бранша за изготвянето на нов Закон за храните. Съответните наредби по прилагането му ще бъдат изцяло нови, така че да се гарантира сигурност на пазара на храни и да бъдат създадени условия на българските производители да са конкурентноспособни и равнопоставени по отношение на изискванията към тях, включително данъчно облагане и етикетиране“, категорична бе Танева. 

Министърът заяви, че вече са направени промени в защита на българските производители в три наредби, които са подадени за нотификация в Европейската комисия. „С една от промените ще бъде осигурен директен достъп на производителите до пазара при по-облекчени условия.  Потребителите ще могат да купуват направо от производителя в малки количества. Втората изменена Наредба касае зареждането на детските заведения и училищата с храни, които ще бъдат доставени от производител от съответния регион, а ако няма такъв от съседен. По този начин децата и подрастващите ще консумират качествен български продукт, който е гарантирано свеж. Това е и подкрепа за българския производител“, допълни тя.

„Очакваме увеличаване на производствата, традиционни за България - зеленчукопроизводство и трайни насаждения. Възстановяването на производства, които загубихме при раздържавяването не може да бъде краткотраен процес. Важното е политиките, които провеждаме да се продължат, независимо от политическата конфигурация. Без последователност в политики, които определят диверсифицирано земеделско производство, няма как да очакваме възстановяването на пазарите на крайния потребител на традиционни продукти“, каза още министър Танева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.