1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реките се стабилизират около праговете за високи води

Реките се стабилизират около праговете за високи води

Днес тенденцията за понижение и задържане на речните нива ще се запази

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и  хидрология към  БАН (НИМХ—БАН)  днес не се очакват валежи. В четвъртък и петък ще е без валежи.

През изминалото денонощие речните нива в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са продължили да се понижават, съответно с до - 6 см, с до - 5 см и с до -15 см.

В Източнобеломорския басейн в поречието на Марица са отчетени повишения, в резултат на снеготопене и незначителни количества валежи от дъжд, както по основната река с до +8 см (при Пазарджик), така и по притоците й с до +68 см (р. Въча при гр. Девин, м. Забрал).

В Западнобеломорския басейн колебанията на речните нива са в границите -4/+4 см, като нивата на по-голямата част от реките в поречието на Струма са се задържали.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес  тенденцията за понижение и задържане на речните нива ще се запази. В резултат на остатъчно снеготопене, породено от високите температури, падналите количества валежи от дъжд и оттичането на реките към устията им, днес и утре са възможни краткотрайни, несъществени повишения на речните нива на места:

Дунавски басейн – незначителни, краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките: Огоста, Искър, Осъм и Янтра.

Черноморски басейн – възможни са незначителни, краткотрайни повишения в горните течения на Добруджанските реки и на реките Провадийска, Камчия, Айтоска и  Факийскa.

Източнобеломорски басейн – възможни са краткотрайни повишения на нивата в долните течения на реките Тунджа, Марица и в горното течение на Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица:

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа:

Нивото на Тунджа при  Ямбол продължава плавно да се понижава, като през следващите дни по прогноза ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).

Нивото на реката при  Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да продължи да се понижава, като ще се задържи непосредствено над оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на Арда водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – поради снеготопенето се очакват краткотрайни повишения в поречията на реките Места и Струма.

Внимание за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.