1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Интересни факти за миграцията на египетските лешояди от Балканите

Интересни факти за миграцията на египетските лешояди от Балканите

Снимка:

При първата си миграция младите птици изминават средно по 5275 километра

Знаете ли, че при първата си миграция младите египетски лешояди изминават средно по 5275 км, летят в продължение на 35 дни, като средно изминават 172 км на ден. При определени метеорологични условия могат да развият над 80 км/ч и да прелетят над 500 км за един ден? Ето такива интересни факти разкриват сателитните предаватели, поставени на 19 млади египетски лешояди от България, Гърция, Македония и Албания между 2010 и 2014 г., за да се оцени преживяемостта им и да се определят важните места за миграция и зимуване, съобщават от БДЗП.

Оказва се, че по време на първата си миграция младите лешояди от Балканите имат много висока смъртност - 25%. Съществена част от птиците загиват поради лоша навигация, опитвайки се да стигнат до Африка, пресичайки Средиземно море. Това са основно птици, произхождащи от западната част на Балканския полуостров – Гърция, Македония и Албания, като само 1 от 10 млади лешояди успява да премине успешно естествената бариера от 250 км открити води между о. Крит и Северна Африка (вероятно поради по-силен попътен вятър).

Младите египетски лешояди, които оцеляват по време на пътуването, зимуват в просторен район на територията на Сахел и Източна Африка, където имат голям диапазон на придвижване (територията, на която зимува всеки отделен индивид варира между 5000 и 90 000 кв. км), но основно се придържат към средна надморска височина в савани, обработваеми земи и пустини

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.